Нови разкрития за Хаят Бумедиен

Най-издирваната жена във Франция, за която по-рано тази седмица Турция официално потвърди, че е била в Истанбул на 2 януари и после е преминала в Сирия на 8 януари - Хаят Бумедиен, приятелка на Амеди Кулибали, нападателя от еврейския супемаркет в Париж, е бременна, пише в. „Монд”.

Изданието се позовава на източник, запознат с хода на разследването. Бумедиен е бременна в четвърти или пети месец. Същевременно вниманието на френските разследващи е насочено и върху мъжа, който е придружавал Хаят Бумедиен по време на пътуването й до Сирия.

Бумедиен пристигна в Истанбул от Мадрид и на камери на истанбулското летище Сабиха Гьокчен, разпространени от турската телевизия Хабертюрк в понеделник показаха Бумедиен, придружавана от мъж с брада и дълги, прибрани на опашка мъж. Според разследващите мъжът е идентифициран като Мехди Белусин, френски гражданин на 23 години, също стар познайник на френското разузнаване. Именно заради него сега анализатори на нападенията в Париж се опасяват от замесване на „афганистанска мрежа” в атаките.

През юли миналата година съд в Париж осъди на две години затвор от които една условно големият брат на Мехди Белусин - Мохамед Белусин заради участие в мрежа за изпращане на джихадисти в Афганистан и Пакистан. Мохамед Белусин, инженер в областта на минното дело, израснал в град Олне-су-Боа, е качвал в интернет филми с джихадистка пропаганда, създадени от Аш Шахаб - медийния орган на Ал Каида. В апартамент в Бобини, в околностите на Париж, кандидатите да отидат на джихад в Афганистан присъствали на прожекции на филми, показващи бойните действия в тази страна. На тези прожекции присъствали Мехди
Белусин, придружителят на Хаят Бумедиен, който е студент по електроника.

Разпитван по време на разследването срещу брат му Мехди не скрил, че е обезпокоен от обстановката в Афганистан, Ирак, но също и в Палестина, Сомалия и чечения и казал, че мислел да отиде в една от тези страни, ни не на обезателно, за да се бие, а за да покаже, че подкрепя хората. Мехди обаче добавил, че в крайна сметка под форма на хуманитарна помощ би могъл да се включи в борбата в някоя от тези страни.

Това не е обезпокоило разследващите по онова време и Мехди така и не е арестуван. Сега след като Амеди Кулибали обяви във видеозапис, че е извършил нападението в еврейски супермаркет в Париж от името на Ислямска държава, а после Ал Кайда в Йемен пое отговорност за атаката, извършена от братята Куаши срещу редакцията на в. „Шарли ебдо” в Париж, разследващите се запитват каква е ролята на мрежите с връзки в Афганистан в тези атаки след ако член на тази мрежа помага на съпругата на Кулибали да отиде в Сирия.

Нападенията в Париж започват да приличат много на атаките срещу обирите на коли, превозващи пари от началото на 21 в. във Франция, когато във всеки отделен обир се събираха разнородни извършители - от банди в корсика, Марсилия или в други части на Франция.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини