"Южен поток" е закрит, Европа да побърза с връзката с "Турски поток"

Вместо през Украйна преносът на природен газ ще става през Турция и Европа трябва по-бързо да изгради транзитна инфраструктура, за да го получи на турско-гръцката граница. Това заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер при първата визита в Москва на новия зам.-председател на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марош Шефчович.

Запитан за това каква в крайна сметка е съдбата на "Южен поток", Милер каза: "Проектът е закрит. Газопроводът "Турски поток" се явява единственият маршрут, по който могат да се доставят 63 млрд. куб.м руски газ, пренасяни сега през Украйна. Други варианти няма. Нашите европейски партньори са информирани за това и задачата им сега е да създадат необходимата транспортна инфраструктура от границата на Турция с Гърция".

По думите му "те имат максимум няколко години за това". "Графикът е много плътен – за да се вместят в сроковете, работата по строителството на нови магистрални газопроводи в страните от ЕС трябва да започне буквално от днес. В противен случай тези обеми газ може да се окажат на други пазари", допълни Милер. 

Той не поясни дали предупреждението му означава, че "Турският поток" може изобщо да не бъде построен, ако ЕС не започне насрещни действия. Техническите преговори с Анкара са в самото начало, няма никакви финансови, икономически и технологични мотиви за изпълнението на проекта за милиарди долари.

На въпрос как "Газпром" реагира на новите подходи на Европейската комисия за функциониране на газовия пазар в Европа Милер отвърна, че компанията изгражда стратегията и дългосрочните си действия, изхождайки от плана за създаване на енергиен съюз. "За нас това са нови предизвикателства и възможности. Надяваме се, че създаването на енергиен съюз по никакъв начин няма да доведе до намаляване на надеждността и сигурността на енергийните доставки."

След като обяви спирането на "Южен поток", Москва напълно спря да говори за България в транзитните си планове. На 20 декември президентът Владимир Путин каза, че газопроводът през Турция може да бъде продължен през Македония, Сърбия и Унгария до Австрия.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ед
    един
    8 0
    18:46, 14 яну 2015
    Ето, това е била целта на всички действия в Украйна.Интрига ,защото САЩ подкрепят Турция,Европа Гърция, а за Б-я бял вятър.Никога няма да се оправим, жалко за народа ни.
    • Мм
      ммдаа
      0 0
      08:23, 15 яну 2015
      Аз пък мисля, че това е добро за нас... може да ме наречете таивна, но за какво ни е този Южен поток след като икономическите разчети говорят, че няма да ни донесе нищо друго освен занисимост от Русия? Само дето ще ни замърси страната. А що до енергията - ами огледайте се. Вече навлиза технологията на студения ядрен синтез в ежедневието. Докато построят Турския си поток вече ще доста разпространена. А и замислете защо Путин строи за Турция? - защото иска източния пазар. Ако строеше през нас щеше да е зависим от една европейска държава която подкрепя санкциите срещу неговите окупационни действия.Кое правителстно у нас спря проекта - експертното правителство на социалистите тайничко през юни 2013г. Та те винаги са били проруси и са изпълнявали стриктно исканията та Москва. А турция е ясна - "Интереса клати феса" Но който се е захванал с Настрадин ходжа винаги е загубил...
  • 2
    Ja
    Jack Bauer
    0 0
    22:45, 14 яну 2015
    Така е. Всички си гледат интереса, само ние чакаме какво ще ни наредят. Тъпаци.
  • 3
    Ja
    Jack Bauer
    0 0
    22:46, 14 яну 2015
    Така е. Всички си гледат интереса, само ние чакаме какво ще ни наредят. Тъпаци.
Последни новини