Д-р Мухтаров:Поисках табла за некролози от общината,уви не стана

Д-р Мухтаров

Независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров предостави на Кърджали бг вести своя отчет за изминалата година.Това той прави в съответствие с Правилника за работа на Общински съвет-Кърджали.Публикуваме го дословно:

ОТЧЕТ

 

за дейността на независимия общинския съветник

д-р Марин Мухтаров

за 2014 година.

 

Настоящият отчет представя работата ми през 2014г. от мандат 2011-2015г. и е съставен на основание задължението на общинския съветник по чл. 24 ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Кърджали, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация за мандат 2011-2015г., да се отчита за работата си веднъжгодишно, като отчетът се оповестява по реда на чл. 105.

 

Позиция в Общински съвет – Кърджали:

 

1. Член на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности.

2. Член на комисията по чл.6 от Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Кърджали.

3. Представител на Общински съвет – Кърджали в обществения съвет по социално подпомагане и услуги в община Кърджали.

 

Инициативи, предложения, питания

 

1.На заседание на Общинския съвет отправих питане до кмета на община Кърджали поставените рекламни съоръжения на територията на община Кърджали и контрола, който осъществява общинската администрация. Колко акта са съставени за нарушение на Наредбата за рекламната дейност на територията на община Кърджали, колко наказателни постановления са издадени, какъв е размерът на средствата, постъпили в общинския бюджет от такси за рекламни съоръжения и др.

Извърших проверка в района на една пътна отсечка - от „детелината” на северният вход на Кърджали, по трасето на булевард „Беломорски” до кръговото движение на автогарата и от автогарата в посока улица „Първи май” до изхода на града към Момчилград. Установих, че са поставени 212 броя рекламни съоръжения, повечето от които информационно-указателни табели.

В резултат на поставеното питане на заседанието на общинския съвет беше изяснено, че не е издадено нито едно наказателно постановление, което означава, че контролът не е ефективен. Не бях удовлетворен от предоставените ми данни и защото средствата постъпили за рекламни съоръжения на територията на цялата община в бюджета са много малко. Това според мен става ясно при съпоставка с предполагаемите приходи от наеми, пресметнати по най-ниските тарифи само на посочената по-горе отсечка.

Отговорът е публикуван на страницата ми във Фейсбук на 30 октомври 2014г. –

https://www.facebook.com/Dr.Muhtarov/posts/886514638028228

 

2. Участвах активно в заседанията на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности, която разглежда заявленията за помощ на тежко болни жители на общината, представените от тях епикризи и декларации, че отговарят на съответните изисквания. Със средства от общинския бюджет бяха подпомогнати 126 тежко болни лица със суми от 200 до 1000 лева. Общата стойност на помощта възлиза на 40 500 лева.

 

3. Също на заседания на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности бяха разглеждани заявленията за помощ за инвитро процедури. 20 хиляди лева бяха предоставени на 10 двойки.

 

4. Предложих в бюджет 2014г. на Община Кърджали да бъдат заложени средства в размер на 5 хиляди лева за изработване на табла за некролози в гр. Кърджали и да бъдат поставени край местата, които вече жителите на Кърджали са припознали като места за тъжни вести.

Предложението беше подкрепено единодушно и беше включено в бюджета. Съвместно с експерти от общинска администрация избрахме подходящи места и беше изготвен идеен проект. Предложението не беше осъществено, по неофициална информация – поради липса на средства. Досега съобщенията за тъжни вести са поставяни на най-различни места, включително по дървета, стени на обществени и жилищни сгради, огради, ел. стълбове. Тази практика трябва да бъде преустановена и ще направя същото предложение тази година.

 

5.Реагирах срещу предложения за промени в Правилника за работа на общинския съвет Кърджали, които бяха предложени в „12 без пет”. Те щяха да позволят решения на Общинския съвет да се вземат „на подписка” при „спешност и неотложност” т.е. предвиждаха неприсъствено гласуване. Предложението за промени беше оттеглено след реакцията и на други общински съветници.

 

6.На заседание на Общинския съвет поставих въпроса за унищожаване на тротоари от преминаващи тежкотоварни автомобили или при строителни дейности.

 

7. И тази година, както през предишните, съм гласувал против промени в състава на постоянните комисии на Общинския съвет, тъй като участието на съветниците в комисиите се решава без публичен дебат и по неясни критерии.

 

8. Като лекар и като общински съветник бях поканен в кампанията по случай световния ден за борба с хепатита. Тя се организира от Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист”,а безплатните за хората изследвания се осъществиха в лабораторията на „ДКЦ-1”, Кърджали, оглавявана от д-р Гергана Гогова. Включих се в информационната кампания и в консултациите на диагностицираните носители на вируса на хепатит. Седем души бяха с положителен тест за хепатит „В”. Те бяха консултирани и насочени за лечение.

С помощта на медиите жителите на общината и областта бяха информирани за кампанията и за начините да се предпазят от хепатит „В” и хепатит „С”.

 

9. И през 2014г. се допитвах до хората, които ми гласуваха доверие и ме подкрепиха като независим кандидат на изборите за общински съветници през 2011г., включително и чрез социалните мрежи.

 

10.Публикувал съм мои предложения, отговори, становища, снимки за дейността ми като общински съветник, както и линкове към медийни публикации на страницата ми във Фейсбук:

https://www.facebook.com/Dr.Muhtarov

 

гр. Кърджали

13.01.2015г. д-р М. Мухтаров

 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини