Ромите празнуват Василица

Ромите отбелязват своя най-голям празник Банго Васил (Василица), тържествата за който започват на 13 януари вечерта и продължават на 14 и 15 януари.

Денят се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура.

Празникът е свързан с легенда, че свети Васил, защитник на ромите, възстановява моста, по който те преминавали, след като този мост бил разрушен от дявола, и по този начин ги спасил.

Вечерта на 13 срещу 14 януари се повтарят някои от християнските ритуали от Бъдни вечер - цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птиче месо с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, правят се и сарми. Младите жени чистят къщата и мият съдовете, тъй като всичко трябва да блести от чистота. Когато всичко е готово, трапезата се слага на пода в средата на стаята. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Едва тогава се сяда около трапезата.

На 14 януари сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет и плодородие. На този ден за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им, защото от това зависи каква ще бъде и цялата нова година.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини