Приключи асфалтирането на 25 км. пътища в община Момчилград

Близо 25 км пътища от общинската пътна мрежа на територията на община Момчилград са ремонтирани по Програмата за развитие на селските райони.

Отсечката, която осигурява достъп между жителите на съседните села Загорско и Садовица е асфалтиран за първи път, откакто съществуват двете населените места. Дължината на настилката е 2,780 км. За първи път е рехабилитиран и участъкът между селата Седлари и Градинка(1,255 км). Според местните жители новият път има двойно значение заради достъпа до новото трасе към граничния пункт с Гърция - „Маказа“. По този начин е осигурена директна връзка към селата им. Старият път е стабилизиран с трошенокаменна настилка и асфалтиран с двупластово покритие. Почистени са канавките и водостоците.

Изцяло са асфалтирани още двете основни общински пътища – с. Звездел – с. Неофит Бозвелиево – с. Нановица и с. Равен – с. Биволяне с обща дължина над 20 км. Обновената отсечка с. Звездел – с. Нановица (11,980 км) е с най-голяма дължина в общинската пътна мрежа и осигурява директна връзка със съседната община Крумовград. Рехабилитацията й ще намали риска от пътни произшествия и ще осигури бърз достъп до здравните, образователните и административните услуги за жителите на пет кметства – Звездел, Нановица, Неофит Бозвелиево, Лале, Кос и Джелепско.

Реконструкцията на пътя Равен – Биволяне с дължина 8, 37720 км освен подобряването на безопасността на движение ще подпомогне и за развитието на туризма, набелязан за един от водещите приоритети на община Момчилград. Това ще улесни посетителите на тракийското светилище на Орфей край Татул и на Харман кая край Биволяне, както и на религиозния комплекс „Елмалъ баба теке“ и резервата „Боровец“.

С рехабилитацията на голяма част от общинската пътна мрежа ще се улесни придвижването на ежедневно пътуващите с коли и автобуси жители и транспорта на стоки. Наред с това ще бъде осигурено безопасно придвижване както за местното население, така и за туристите, които посещават региона, заявиха от общинска администрация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини