Кърджали най-назад по използване на интернет

39.9% от домакинствата в област Кърджали притежават достъп до интернет в домовете си, като значително e изоставането от тенденцията за страната, както и за Южен централен район, където този дял е равен съответно на 56.7 и 54.2%. Това показват резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата през 2014 г.

35.7% от населението на област Кърджали на възраст 16 -74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично, което е значително по-малко от относителния дял за страната - 53.7%. Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 39.8 и 31.6%.

Има значителни различия и по образование за редовно използващите интернет. Лицата с висше образование, използващи редовно глобалната мрежа са 81.9%, докато със средно образование са 44.6% и едва 15.4% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

През 2014 г. в област Кърджали едва 2.1% от лицата използват глобалната мрежа за взаимодействие с обществени институции. Жените са по-активни от мъжете - съответно 2.7 и 1.4%. За сравнение в страната – 21.0% от лицата използват интернет за взаимодействие с обществените институции.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини