Борисов е против смени в ДАНС и МВР

Премиерът Бойко Борисов е против смяна на директора на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това обяви той в интервю пред "Нова телевизия".

"Писанчев аз го направих заместник-директор на ДАНС в предишния мандат. Службите работят в зависимост как са управлявани", посочи той като така аргументира, че при управлението начело с Орешарски службите не е имало какво да се очаква от тях.

Според Борисов, който познава качествата и на Писанчев, и на Лазаров, трябвало сега да им се даде шанс да покажа качествата си.

"За съжаление или не в България службите са като ветропоказател спрямо политическата обстановка. Хубавото е, че и преди, и сега са ми подчинени и знам възможностите и качествата им", допълни той.

Все пак Борисов не отхвърли възможността дебатат по темата да продължи в рамките на коалицията заради искането на Реформаторите за тези смени.

По въпроса с това армията да помогне за охраната на границата с Турция срещу навлизането на бежанци, Борисов смята, че това трябва да стане. Според него помощта трябва да е логистична и да се извърши от "шофьори", които да управляват съответната тежка техника.

Военните ще направят само логистика. В други страни армията участва активно в охраната на границата и досега не си спомням да е имало дипломатически скандал. Никой няма да реагира по никакъв начин, защото всички знаят, че в Турция има 2 млн. бежанци, а нашата граница е огромна с нея, посочи премиерът. Срещу такъв ход наскоро се обяви държавният глава. "Президентът може да каже каквото пожелае като държавен глава. На никой върховен главнокомандващ не му е приятно да му изкарват армията по други задачи. Приемам неговото изказване като грижа за армията, но не виждам никакъв проблем", мотивира позицията си той.

Борисов прогнозира, че бежанският натиск срещу България ще се засили след март отново.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини