Министерството има ясен план да направи здравната система прозрачна, заяви Москов

Механизмите, с които да се спре източването на Националната здравноосигурителна каса, са свързани с прозрачност и контрол. В момента имаме много ясна пътна карта по месеци за това как системата се електронизира и става прозрачна, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в интервю по Нова телевизия.

"Концепцията за реформи в здравеопазването, която беше представена на Висшия медицински съвет и събира всички гледни точни, беше защитена, което означава, че има пълния ангажимент на управлението, че това нещо ще се случи и има финансовите механизми да се случи", увери още министърът. По думите му заради ограничения ресурс са необходими ясни цели като подобряване на продължителността на живота и здравето на хората. "Това се обективни цели. Всяка една система трябва да ги постига. Нашата въпреки продължаващото увеличаване в пъти на финансирането за последните 10 години не постига тези цели", заяви Петър Москов.

Той коментира възникналите проблеми с новата електронна система за болнични листове с това, че е направена "не, за да се промени, а просто, за да се направи нещо".

По повод натрупаните през годините дългове на лечебните заведения, вчера в Пловдив министърът заяви, цитиран от БНР, че ръководствата на болниците, където има лоши управленски практики, ще бъдат сменяни, "независимо кога и от кого са били назначавани". Според него дълговете на болниците могат да се стопят при въвеждане на ново остойностяване и добър мениджмънт, затова освен върху смяната на ръководствата в момента се работи и по съдържанието на основния пакет на здравната каса. Той ще обхваща заболяванията причина за около 92% от инвалидизацията и смъртността у нас.

В средата на годината ще бъде готов и спешният пакет на здравната каса, който ще се използва и от неосигурените пациенти. Преди това обаче ще се регламентират спешните състояния. "Всеки един български гражданин, който не е здравноосигурен, ще може да ползва услугите на спешния пакет с ясно дефинирани състояния какво означава "спешност", обясни Москов.

Още следващите месеци в големите градове екипите на Спешната помощ ще се увеличат,

като част от стратегията за реформа в Спешната помощ, заяви още министърът. Количеството линейки също ще бъде увеличено.

"В стратегията, която е приета и финансирана с ясни параметри от ЕС, към момента не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до медицинско обслужване в 30 минути. При изграждането на пълните характеристики и параметри на тази система 7 млн. български граждани ще имат достъп до това", каза той. По думите му стратегията трябва да се осъществи до 2020 г., като това не означава, че промените ще се видят чак тогава.

За проблема с нападенията над екипи на Спешната помощ в гетата, Москов коментира: "Водим продуктивни и водещи до конкретни стъпки разговори с реални цигански общности, които вършат неща в тази посока – здравни медиатори, комуникатори, хора, които се обучават в определени стъпки". Според него това е начинът държавата да се върне в махалите, "иначе оставаме в омагьосания кръг".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини