България инициира общ балкански продукт за туризма

Министър Ангелкова разглежда експозицията на музея

Министерствата на туризма и на културата инициират проект за създаване на общ балкански продукт с Гърция и Турция.

Това заяви днес в Кърджали министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Тази инициатива ще бъде представена на международното туристическо изложение в Турция, което се открива на 22 януари т.г. Ангелкова и Вежди Рашидов заедно ще предложат конкретните параметри, ще бъде подписано споразумение. Идеята е с общи усилия да привлечем големите и далечните пазари, уточни министърът на туризма. „Не ми е приятно да ни асоциират като страна за алкохолен или друг подобен туризъм, ние трябва да обърнем имиджа и това зависи от нас. Това е свързано с рекламната кампания и с имиджовата стратегия за представянето на България. Надявам се след няколко месеца вече този облик на страната ни като алкохолна дестинация да започне да намалява. Необходими са дребни усилия – общините да се погрижат за рекламата на културно-историческото наследство на входните и изходните пътни артерии“, подчерта Николина Ангелкова. Тя отбеляза, че от ГКПП „Маказа-Нимфея“ към Кърджали няма нито една реклама или табела за паметниците в района.

Има спад на украински и руски туристи, регистриран в периода януари-ноември 2014 г. – 56 000 украинци /около 8%/ и 22 000 руснаци /3,2%/ по-малко са посетили България в сравнение с предходната година. Водени са разговори с българското МВнР и за облекчаване на визовия режим за Турция. Туристическите визи вече се издават за 3 дни със срок от 3 месеца и в момента само в зимните ни курорти има ръст с 30%. Възможно е такова облекчение да бъде постигнато и за Украйна, Русия и Китай. В Министерството на туризма у нас са постъпили много тревожни сигнали за различни практики на консулските служби спрямо чужди туристи, но Ангелкова увери, че дисциплината ще бъде затегната.

Тя отбеляза необходимостта от квалифицирани кадри за туристическия сектор и посочи, че води разговори с министъра на образованието проф. Тодор Танев, за да може да се фокусират т.нар. професионални гимназии и паралелки по туризъм. Според нея важно е и въвеждането на дуалното обучение, с което нуждите на бизнеса и на бранша да рефлектират в образованието така, както е в Германия, Австрия, Испания и в повечето страни на Европа. Друг основен проблем е инфраструктурата – пътища, малки пречиствателни станции, канализации, подчерта Ангелкова. „Кърджали е богат на културно-исторически паметници и в Стратегията за устойчивото развитие на туризма областта е включена за промотиране на маршрутите. Помолихме общините и бранша да работят заедно, за да може при представяне на страната ни това да става с общ продукт – от настаняването до местата за хранене и до паметниците“, отбеляза тя. Според нея собствеността върху инфраструктурата трябва окончателно да бъде изяснена. „Създаването на фонда за туристическа инфраструктура и атракции обаче е пред проблем за собствеността им. Тя трябва окончателно да бъде изяснена, за да може да се кандидатства по всички европейски програми, които осигуряват финансиране в сектора на туризма. За периода 2014-2020 г. средствата са 1 млрд.евро на конкурентен подбор, но тези пари не са само за България“, уточни Николина Ангелкова в Кърджали.

Световни знаменитости ще бъдат привлечени да представят забележителностите на Кърджалийска област с идеята да се привличат повече туристи. Те ще участват в турове из Източните Родопи и страната, и ще станат събитие за медиите по света, увери министърът на туризма.

На срещата с бизнеса и представителите на туристическия бранш тя отбеляза, че Водното огледало на река Арда стои неизползваемо като паметник, тъй като Басейнова дирекция забранява експлоатацията му за атракции с мотива за рискове за хората. Според нея още при проектирането му не е предвидена и развлекателна функция. Областният управител Илия Илиев заяви, че скъпото хидротехническо съоръжение на всяка цена трябва да стане основна атракция в Кърджали и ще се търси решението за това./БГНЕС

Кърджали, България



Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини