Обучение за превенцията срещу наркотиците

През декември в Старозагорски минерални бани членовете на младежкия клуб към Общинския съвет по наркотични вещества Кърджали участваха в двудневно обучение свързано с превенцията на употребата и злоупотребата на наркотични вещества. В него се включиха представители на три учебни заведения от областният град - СОУ „Петко Рачев Славейков” ГПЧЕ „Христо Ботев” и СОУ „Отец Паисий”. В основата на обучението стои идеята да се съберат млади хора, които имат желание да придобият знания, нагласи и умения като инструмент, с който да предпазват себе си при различни рискови ситуации, а също и чрез комуникация да достигнат до своите връстници, които са силно податливи на различни влияния и изложени на риск. Това съобщи председателят на Общински съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир, който подчерта:
„Нашата цел е да работим превантивно. Превенцията означава да предпазиш съответните рискови групи да проявят едно или друго поведение, което е свързано с употреба и злоупотреба на наркотичните вещества. А как ще правим превенция, ако нямаме информация? Затова и нашата цел е да обучаваме младите хора и те да знаят и предават тези знания на своите връстници”.
Обучението е проведено с финансовата подкрепа на Министерството на здравеопазването и в изпълнение на Плана за действие към Националната стратегия за борба с наркотиците 2014-2018 година. Участниците са били запознати с основните характеристики на групите наркотични вещества, различните групи опиати, стимуланти, депресанти, употребата и злоупотребата с алкохол и цигари. Акцентирано е и върху темата свързана със сплотяване на груповата ефективност и взаимното опознаване. Използвайки интерактивния подход, самите ученици са подготвили темите за работа от своя гледна точка.
„Проведеното обучение за пореден път показа, че много по- лесно младежите приемат информация, когато тя е представена от самите тях. Нашият подход е именно такъв, за да привлечем младите хора към нашата кауза и те да станат връзката между нас и техните връстници, комуникирайки нашите идеи със свои думи.” подчерта председателя на Общинския съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир.
В събота 10 януари предстои участниците в обучението отново да се съберат, за да набележат конкретните дати и периоди за провеждането на обучения в учебните заведения, където те учат по метода „връстници обучават връстници”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини