Бежанците: Дали сме 3600 положителни отговора, за "вълна" не може да се говори

Броят на бежанците, които ще бъдат върнати в България, се преувеличава. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Васил Върбанов по повод спекулациите, че в България ще бъдат върнати над 7500 бежанци, предаде "Фокус".

„От тези близо 8000 запитвания ние имаме отговорност към 6873 да разгледаме молбите им за обратно приемане, но ние сме дали 3600 положителни  отговора. Това означава, че сме отговорили, че сме длъжни да ги приемем, но не значи, че веднага ще върнат бежанците у нас. За миналата година имаме върнати обратно на територията на България само 180 души, защото има срок да бъдат открити самите хора, за да бъдат прехвърлени обратно в  страната“, коментира Върбанов.

Той уточни, че бежанците трябва да се явят първоначално в срок от 6 месеца, а след това може да се стигне и до 18 месеца. Васил Върбанов каза още, че 3670 са настанените бежанци в страната. Според него, засега не се очаква по-голяма бежанска вълна.

Вчера и вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че не може да се говори за "вълна от върнати бежанци".

"Няма все още брой на хора, които ще бъдат върнати в България. Така че квалификации от рода на "вълна" няма как да са верни. Имаме от наша страна потвърдени 3613 души, които можем, ако се наложи, да приемем обратно", каза още вицепремиерът.

По-рано днес от ООН изнесоха данни, които показват, че в момента светът преживява най-тежката бежанска криза от 1945 г. насам.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини