Сивият сектор при производството на хляб е неизмеримо голям

Процентът на сивия сектор в производството на хляб не може да се изчисли, а и никой не го изследва. Той е удобен и се отчита някъде. Това коментира Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите. Тя представи данни, според които годишно този сектор "поглъща 1,2 млрд. лв.

Темата за минималната защитна цена на хляба също беше засегната. По тази тема Кукушева заяви, че в момента цената на хляба е пазарна и добави, че подобна цена не може да бъде въведена за храна, чието производство не се субсидира от държавата.

По-нататък беше обяснено, че това искане представлява вик за помощ, а не картелно споразумение. В ефира на bTV председателят на Управителния съвет на Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите обясни, че държавата трябва да влезе в правомощията и да започне да контролира качеството на хляба.

От своя страна Петър Иванов, председател на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевградска област, коментира, че 70% от местното производство е в сивия сектор. Той добави, че 90% от фирмите в региона са фалирали. Като една от причините за това беше посочен фактът, че хлябът се карал от други общини и след това се превозвал до магазините в Благоевградско с необозначени камиони.

Иванов, който е и производител, обясни, че стандарен хляб, който излиза от неговата фурна, е с тегло 700 гр и производствена цена от 0,83 лв. Той беше категоричен, че няма как да има насъщен за 0,09 лв., както и за 0,60 лв. Това представлявало сив сектор. Освен това вложените суровини със сигурност били некачествени.

Голямата неизвестна при обществените поръчки

Сивият сектор се е настанил удобно в обществените поръчки. Доставките на храни в детските градини, затворите и домовете за стари хора се печелят от фирми, които нямат регистрация по Закона за храните, обясни Кукушева.

Според нея всички са виновни за това положение - като се започне от държавата и се завърши с местните власти. В резултат от създадената "врата в полето" 1,5 млрд. лв. годишно отивали в нечий джоб.

В резултат от неясностите доставяната храна била с доста съмнително качество. Кукушева беше категорична, че застава зад думите си

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини