Цакат фирма с хиляди, защото в обява сложила светлосиньо лого на Евросъюза

  Дискусионен клуб срещу сивата икономика от представители на бизнеса, синдикатите и институции те бе формиран днес в Кърджали по инициатива на Българската търговско-промишлена палата. Това стана по време на форум в ресторант „Парадайз”. Трите страни в икономиката –предприемачи,профсъюзи и държава обсъждаха как да се ограничи сивия сектор. Бизнесмените посочиха, че всички са засегнати от неформалната икономика. В момент когато държавата е притиснала частника, оцеляват само фирмите в сивата зона. Синдикатите от своя страна приветстваха строгите санкции, които се налагат на работодателите, за това,че не сключват трудови договори с лицата които наемат.

Всички бяха единодушни, че икономиката на светло е гаранция за усвояването на евросредствата по оперативните програми, които в момента са единствения свеж паричен ресурс в държавата. Бизнесмен се оплака,че държава и Европейска комисия не стоят зад частника. Той бил лишен от 2 процента от средствата по проект, само защото при обява в медия синьото в логото на Европейския съюз не било достатъчно синьо.

 Създаването на дискусионния клуб е по проекта „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудово-правните и осигурителните отношения и превантивните действия за ограничаването й”. Тя се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. По проекта бе извършена и анкета сред работодатели и работници. Според нея 90 на сто от работещите в Кърджалийско са на трудови договори.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини