6% от руснаците се "друсат" редовно

изо 6 процента от руснаците са наркозависими, а това директно застрашава националната сигурност, пише руският електронен в. "Лента".

По данни на федералната служба за контрол върху наркотиците, през 2014 г. в Русия са конфискувани близо 35 тона наркотични вещества. Наркодилърите вече са по-хитри и по-агресивни и държавата все по-често се налага да използва специални сили срещу тях, отбелязва изданието.

Руските органи на реда изземат при операции най-често хашиш и марихуана. Според ресорното ведомство причина са наличието на собствена база от растения за производството им в страната и географската близост с държави, откъдето се доставя канабис. В Русия обаче се внася и все повече хероин.

Всяка година в Русия се търси криминална отговорност във връзка с наркотици от 290 000 души.

"Абсолютното мнозинство - над 200 хил. души, са потребители на дрога", цитира "Лента" шефа на федералната антинаркотична служба Виктор Иванов.

Особено остър е проблемът с посевите на наркотични растения в Северен Кавказ, в някои области от Южна и Централна Русия и от Далечния изток, посочва Виктор Синелшчиков от същото ведомство.

Освен това марихуана и хашиш се внасят от Киргизстан, Казахстан, по-малки партиди - от Украйна и Молдова. Хашиш прониква в Русия през границата с Азербайджан, има и доставки от Иран чрез пристанищата на Каспийско море.

В Русия влизат и наркотици от Афганистан, световен лидер в производството на хероин, метадон и др. опиати. През Централна Азия във федерацията се доставя около 25 на сто от цялото производство на хероин в Афганистан, където площите, засети с опиумен мак, са нараснали с 50 на сто за три години и вече са към 250 хектара, сочат данни на Виктор Иванов.

По "балканския маршрут" от Иран се експедират в Западна Европа близо 80 на сто от наркотиците, продавани на европейците. Те минават по-специално през Кавказ, Русия и Украйна.

През пристанищата в Санкт Петербург и Новоросийск в Русия пристигат към 80 процента от всичкия контрабанден кокаин, идващ от Латинска Америка, главно от Еквадор. Останалото се превозва транзитно през европейски държави. Основните организатори на тези доставки са граждани на балтийски страни, най-вече на Литва и Латвия.

Сериозна заплаха представляват и синтетичните психоактивни вещества - вълна от тях нахлу в Русия през втората половина от 2014 г. По данни на антинаркотичното ведомство, миналата година в страната са иззети от оборот около 6 тона синтетична дрога, добавя "Лента", цитирана от БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини