СИРИЗА: Гърция няма да излезе от еврозоната

В случай на победа на главната опозиционна партия СИРИЗА на предсрочните избори в Гърция на 25 януари Гърция ще остане член на еврозоната, предаде ТАСС.

Това се подчертава в изявление на СИРИЗА, публикувано по повод "ужасяващите истории, разпространявани в Европа за неминуемо излизане на Гърция от еврозоната", допълва агенцията.

Според данни на допитване до общественото мнение, публикувани на 4 януари, СИРИЗА може да спечели парламентарните избори. След публикация в германското сп. "Шпигел", че Берлин е признал възможността за излизане на Гърция от еврозоната, СИРИЗА понесе жестоки критики от страна на гръцкото правителство, начело с премиера Андонис Самарас заради това, че именно тя е започнала кампанията със заплахи за излизане на страната от еврозоната и сега в цяла Европа се вдига шум по повод тези изявления.

В декларацията на СИРИЗА се казва, че единствено Самарас е посмял са обвърже предстоящата победа на опозиционната партия на изборите с излизането на Гърция от еврозоната. В документа се подчертава също, че СИРИЗА не шантажира Европа с терористични сценарии и се допълва, че възможната победа на изборите на опозиционната партия ще бъде призната в цяла Европа като прекрасна възможност да се преразгледа текущата политика на строги икономии.

По повод публикацията в германското списание и реакцията, която тя предизвика, СИРИЗА отбелязва, че информацията относно каквото и да е изменение на германската позиция по отношение на Гърция и на еврозоната е било официално опровергано от правителството на ФРГ, както и от ЕК.

Сп. "Шпигел" породи бурна реакция в Германия и зад граница, се допълва в документа на СИРИЗА. В него се цитират изявления на длъжностни лица от ЕС, които доказват, че по мнение на европейците Гърция няма да излезе от еврозоната каквото и правителство да се сформира след изборите. В заключение СИРИЗА призовава Самарас незабавно да престане с кампанията за очерняне на страната зад граница и за сплашване на гръцкия народ.

В интервю на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас за гръцкото издание на американския в. "Хъфингтън пост" той казва, че неговата партия се стреми не да разваля еврозоната, а да я спаси.

Спасение на еврото не може да стане при неконтролируем държавен дълг на страните членки на еврозоната, казва Ципрас. На 3 януари лидерът на СИРИЗА в програмна реч на конгрес на партията си заяви, че в случай на победа на изборите тя ще се опита да постигне от кредиторите на Гърция отписване на по-голямата част от гръцкия дълг, достигащ 322 милиарда евро.

Ципрас заяви също така, че правителството под ръководство на СИРИЗА ще започне преговори в рамките на ЕС за ново взаимоизгодно реалистично споразумение за обслужване на държавния дълг и за развитието на реална икономика, така че да се постигне отписване на по-голямата част от номиналната стойност на държавния дълг. Ципрас припомни, че германският дълг е бил отписан през 1953 г. и добави, че за Гърция това ще бъде направено през 2015 г.

Самарас пък в началото на предизборната си кампания обвини Ципрас в това, че води Гърция към банкрут, към липса на кредити и в крайна сметка към изключване от еврозоната. (БТА)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини