САЩ тества нова система 70-метрови аеростати срещу крилати ракети

В последната седмица на 2014 г. Вашингтон извърши първите тестове на нова система за защита срещу крилати ракети, която според коментатори има за цел да запълни важна пролука в противоракетната защита на САЩ.

Системата, наречена JLENS (Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System използва усъвършенстван радар и покрива 340 мили във всички посоки в търсене на крилати ракети и други летателни заплахи.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) не уточнява естеството на заплахата, но предприетите действия бяха извършени девет месеца, след като НОРАД призна, че Пентагонът се сблъсква с "някои значителни предизвикателства" в противодействието на крилати ракети.

JLENS представлява система от 70-метрови аеростати, които могат да летят на височина до 2 мили в продължение на два месеца.

Аеростати работят по двойки - единият търси потенциални заплахи, а другият помага на системите на земята да прихванат идващите ракети, като информацията от датчиците се предава чрез тетъра на балоните. 

Напрежението межу Русия и САЩ се покачва от американските заплахи за ответни мерки в отговор на разработването на нова крилата ракета със среден обсег от Русия, пише вестник "Гардиън" в понеделник, в коментар за евентуално ново ядрено съревнование между двете страни. Според Вашингтон това нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г. и увеличава изгледите САЩ отново да разположат свои крилати ракети в Европа след 23-годишно прекъсване.

Крилатите ракети следват релефа на терена, което им позволява да не бъдат засичани от радарите и да поразяват стратегически цели с малко или без никакво предупреждение.

Покачването на напрежението става в момент, когато усилията за контрол върху въоръженията от периода след Студената война губят импулс. Броят на разполаганите от САЩ и Русия стратегически ядрени бойни глави се увеличи миналата година, а двете страни харчат милиарди долари годишно за модернизиране на своите арсенали.

На фона на войната в Украйна и изпитващата затруднения икономика руският президент Владимир Путин поставя все по-голямо ударение на ядрените оръжия като гарант и символ на влиянието на Москва, но и последната военна доктрина на Русия позволява изполването им само в случай на нападение с използване на оръжия за масово унищожение или атака с конвенционално оръжие, която "би застрашила самото съществуване на държавата". 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини