Мощен тътен и ярка светлина над Австралия от падаща руска ракета

Ярка светлина в небето, придружена от силен рев, който караше къщите да вибрират, смути щат Виктория в източна Австралия вечерта в понеделник, 7 август

Експертите предполагат, че това са космически отпадъци, които изгарят от триенето при навлизане в атмосферата с висока скорост.

Във вторник Австралийската космическа агенция потвърди, че това са космически отпадъци и предположи, че вероятно са останки от руска ракета "Съюз", изстреляна от космическия център Плесецк северно от Москва. Тази ракета, която тежи 105 тона и е дълга 25 метра, изведе нов глобален навигационен сателит в орбита в понеделник вечерта.

Доц. Алис Горман от университета Флиндърс обясни, че "Съюз", след като горивото е свършило, е паднал от изключително голяма надморска височина, което е довело до зрелищното му появяване в небето над Виктория.

„Много жители на Мелбърн видяха ракетата да лети в небето, разпадайки се на парчета, всяко от които продължаваше да гори в невероятен фойерверк“, каза тя.

Не за първи път степен на руска ракета "Союз" удря Австралия. През май 2020 г.  степен на ракета от изстрелване на военен сателит от Плесецк, горяща в атмосферата, беше забелязана в обширен район от централна Виктория до северна Тасмания. Очакваше се оцелелите отломки да паднат в Тихия океан на юг от Тасмания.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини