Отломките са от изчезналия самолет на AirAsia, потвърдиха индонезийските власти

Намерените отломки в Яванско море са от изчезналия самолетна AirAsia, потвърди официално представител на индонезийската агенция за спасителни и издирвателни мисии, цитирана от "Ройтерс". До момента са намерени и шест тела.

По-рано беше съобщено, че пилотите на самолетите, участващи в спасителната мисия, е забелязал човешко тяло и предмети, които приличат на багаж, спасителна жилетка и отломки от самолета. Агенция "Ройтерс" разпространи и снимка на която се вижда тяло във водата.

Най-малко шест тела са открити, от които 3 са качени на кораб на ВМС на Индонезия, обявиха от агенцията. Телата са открити в Яванско море на около 10 километра от последното местоположение на самолета, известно на контролната кула. На телата не са открити спасителни жилетки.

ВМС на Индонезия по-късно потвърдиха, че са открили повече от 40 тела. Бойният кораб "Бунг Томо" е извадил от водата 40 тела и броят им нараства.

Индонезийска телевизия показа някои от телата и после се извини за излъчените кадри.

Смята се, че самолетът е на дълбочина 25-30 метра. Ще бъдат изпратени 11 водолази.

Полет QZ8501 на нискотарифната малайзийска авиокомпания AirAsia изчезна от радарите със 162 души на борда. Последният контакт е бил между него и кулата в Джакарта, когато пилотът е поискал да се издигне, за да избегне буреносни облаци. След това самолетът изчезва, без да изпрати сигнали, че нещо не е наред.

Полетът е бил от индонезийския град Сурабая в източната част на остров Ява за Сингапур.

Днес е третият ден от операцията по издирването на самолета, като зоните, в които се търсеше бяха 13 – по вода и суша. По време на пресконференция на ръководителя на мисията бяха показани кадри, на които се виждаха отломки и тяло във водата. Впоследствие бе потвърдено, че те са от QZ8501.

В издирването участват около 30 кораба и 21 самолета от Индонезия, Австралия, Малайзия, Сингапур и Южна Корея. По-късно днес в района пристига и американският ракетен крайцер "Сампсън".

Изпълнителният директор на AirAsia Тони Фернандес обяви в Twitter, че поднася съболезнованията си на близките на хората, които са били на борда на QZ8501.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини