Гръцка Нова година с българско узо

Гърците пазаруват ударно у нас. Свиването на гръцките заплати и пенсии през последните години превърна България с нейните ниски цени в алтернатива за семейния бюджет на средния грък. Новите гранични пунктове между двете държави направиха пътуването бързо и удобно и пазаруването у нас се превърна в традиция.
В крайграничното село Кирково учат гръцки език. Новият път през прохода Маказа минава край селото, до границата са двайсетина километра. За гърците от района на Комотини и Александруполис това е най-близкото населено място. Само за година Кирково изживя истински разцвет в търговията. Непрекъснато се появяват нови магазини, а старите разширяват площите си. На всички витрини надписите са дублирани - на български и гръцки.
Навсякъде може да се плати в евро, а табели информират какъв е официалният курс. В четвъртък и в събота по улиците има повече гърци, отколкото българи.
Съседите пазаруват основно хранителни стоки, бензин и дизелово гориво. Най-търсени са алкохолът, цигарите, българските салами, сиренето, кашкавалът и... жените.
Любовта няма граници
„За гърците това е нещо като национален спорт. Идват пенсионери по на 60-70 години и първата им работа е да питат къде има евтини жени. Някой бил казал, че в България може да се намери проститутка за 5 или 10 евро, и сега всички търсят. Имах такъв случай – качи се един грък в таксито, каза да го карам в Кърджали. По пътя взе да ме разпитва къде има „момички“ и като разбра, че не мога да му помогна, каза да обръщам обратно за Кирково“, разказва Бисер, таксиметров шофьор.

Красимир Ангелов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини