Полусляпа старица мръзне без покрив на Пазара,изхвърлили я от дома й

Полусляпата старица Зинка Михайлова Йорданова в продължение на 8 месеца обитава вход на затворен магазин непосредствено до сградата на телефона за спешни повиквания 112 на Пазара.Тя живее със сина си Михаил и разчита на подаяния.

 За Кърджали бг вести тя разказва,че е на 85 години.Преди 15 години е останала вдовица.Девер и продава наследствената къща и я изхвърля на улицата заедно със сина й Михаил.Зинка преживява със сто лева пенсия и подаяния на живущите в близост до нейната „обител”.

Искам само една стаичка за мен и сина ми.Ходихме до социалните.Молихме и кмета Хасан Азис,но се оказа,че свободно жилище за мен няма,споделя жената.Тя разказва,че и предлагат да влезе в болница,но тя предпочита дом.

Отправихме запитване към Дирекция „Социално подпомагане”.От там заявиха,че отдавна се опитват да решат проблема.Ето и отговорът ,който публикуваме дословно:

„От страна на служителите на Дирекция социално подпомагане-Кърджали са провеждани многократни разговори с лицата /Зинка и Михаил/ за възможностите за оказване на социална подкрепа  за ползване на социални услуги и настаняване в Държавна психиатрична болница-Кърджали.

          В края на м. октомври 2014 година длъжностни лица от ДСП – Кърджали проведоха разговори с кметския наместник, кварталния инспектор на кв. Боровица и директора на ДПБ – Кърджали относно възможностите за предоставяне на социална закрила на двете лица. Всички представители на институции изразиха готовност за предприемане на съответни действия.

При проведен разговор на 07.11.2014 г. в ДСП – Кърджали възрастната жена категорично отказва подкрепа и   заявява, че  не желае да ползва социална услуга в специализирана институция, за което е подписала и декларация. Възрастната жена говори несвързано и иска къща, в която да живее самостоятелно.

Синът й е с диагностицирано заболяване: „Лека умствена изостаналост” видно от удостоверенията, но не е освидетелстван от ТЕЛК. През месец ноември 2014 г. е настанен в ДПБ- Кърджали, но през повечето време е с майка си.

Поради установения риск за живота и реалната опасност за здравето на лицата на 18.12.2014 г. е подаден сигнал до Районна прокуратура- Кърджали от страна на директора на ДСП-Кърджали, с молба за съдействие относно принудителното им настаняване и задължително лечение в лечебно заведение – ДПБ – Кърджали”.

 Екипът на Кърджали бг вести се надява,че Новата година ще донесе дом на Зинка.Вярваме,че институциите ще прояват съпричастност със случая,както обикновените кърджалийци,които помагат на жената.

Георги Кулов

 

 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Me
    melis
    0 -1
    12:34, 26 дек 2014
    aaaaaaaaa
  • 2
    Мю
    мюмюн амед
    2 0
    16:54, 26 дек 2014
    Толкова свободни сгради има,от комунисти4еско време.Какво има за чудене,бюрократизъм.сит на гладен не вярва.
Последни новини