Учениците от Езиковата с талант и вдъхновение дариха надежда за Габи и Рама

Традиционният благотворителен коледен концерт на ГПЧЕ „Христо Ботев” за пореден път се превърна в спектакъл на таланта, добротата и милосърдието. Събитието бе организирано и в рамките на проект „Ние, Републиката”, финансиран по програма за НПО в България по финансов механизъм на ЕИП, по който училището работи.
В препълнената зала си дадоха среща учители, ученици, родители и много гости, за да се потопят в незабравимата атмосфера на празника и да вземат участие в благотворителната инициатива на гражданите от ГПЧЕ, като дарят надежда на 5-годишната Габриела Георгиева от Кърджали и едногодишният Рамадан Салиев от село Божак. Събраните средства от концерта в размер на 2712 лева, бяха дарени за лечението на децата в нужда, които са включени в инициативата „ДА ПОДАРИМ НАДЕЖДА ЗА КОЛЕДА!” - Благотворителна кампания на областния управител в подкрепа на децата с увреждания.
В тишината се чуват звуци на роял.Едно крехко създание пресъздава по виртуозен начин валса на Шопен, а миг след стихването на последните акорди се появява още един талант. Брамс, Шостакович…класиката е класа, която показва, че ботевци са ценители на изкуството. На сцената са героите от Бедрок - Фред и Барни, Бети и Уилма, които като организатори на коледния концерт със своя кракомобил решават да заведат едно безпещерно дете на Коледа в Бедрок. Те доставят радост на разсеяното момиче с изпълненията на звездите от каменната епоха. Феерия от песни и танци впечатляват героинята, попаднала в миналото, благодарение на модерните технологии, внедрени в смартфоните.
Една световна секунда и разсеяното момиче попада във френски дворец, където церемониалмайсторът обявява пристигането на английския посланик мадам Разсеянсон. Кралят я обявява за бунтар и пратеничката на 2014 г. рискува да пропусне Коледа, защото е арестувана и попада в затвора. Отново на помощ идват модерните смарт - технологии. Отървала се от кошмарния затвор, разсеяната госпожица въвежда поредната комбинация от цифри и думи и се озовава на Новогодишна забава във физкултурния салон през 1974 г. Там са ученици заедно със строгия си учител, който се опитва всячески да въведе ред, дори и във веселието. Забавата е прекъсната от посещението на височайш гост от Германската демократична република – мадам Разсеянсбург. Строгият учител призовава учениците да мобилизират сили и умения и да представят всестранно развитите личности от една отминала епоха – тази на социализма.
Следващото намигване към бъдещето, където след поредица от телефонни грешки разсеяното момиче попада в непозната галактика. Хората от бъдещето разглеждат космическото изкопаемо, чиято коледна шапка разглеждат, като странна антена. Всички решават да запазят експоната под „стъклен похлупак” в галактическия музей… Миг преди Коледа, съученикът на разсеяната госпожица я открива и обяснява, че тя е жертва на телефонни грешки. Благодарение на тях момичето изживява едно вълнуващо пътуване през времето и открива заедно с над 120 участници, сътворили коледната магия на благотворителния концерт, че времената се менят, хората се променят, идват нови поколения, но винаги остава вярата и надеждата в очакването на Коледа.
Живеем в трудно време, време, което поставя на изпитание ценностите на младите хора. Традиция е по Коледа да даряваме добро и надежда, а езиковата гимназия е пример за онзи възрожденски плам, който съхранява нацията ни през вековете. Той пази в жаравата си децата ни – рожбите на новото време, онези които побеждават всеки ден в учебните часове, в националните и международни състезания и олимпиади и скромно присъстват с тези си успехи с два реда в медиите. Днес е време на добрата новина – те ботевци, излизайки на сцената, доказват, че с таланта и вдъхновението си „заразяват с вируса на добрината” и са достойни граждани на Независимата република Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” и на република България.
Честита Коледа! Светли празници! Вярвайте в доброто!

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини