Делегация от Черноочене посети побратимената община Селчуклу – Кония

Делегация от Община Черноочене посети побратимената община Селчуклу – Кония в Република Турция. В групата бяха включени кмета на Общината Айдън Осман, председателя на Общинския съвет Бедрие Газиюмер и депутата от кърджалийски избирателен район Шабанали Ахмед, който е бивш възпитаник на университета в Кония.
Официалната визита е по покана на градоначалника на побратимената Община Селчуклу Ибрахим Алтай, където се честваха дните „Шеб-и Арус“. С тях се отбелязва 741-годишнината от преселването във вечността на великия мислител от средновековието Джелаледин Руми-Мевляна. Гробът на известния философ се намира в община Селчуклу. За Мевляна смъртта е празник и в изпълнение на неговия завет този ден се чества с тържества.
Делегацията проведе няколко важни срещи в Селчуклу свързани с развитието на туризма и икономиката между двете побратимени общини.
Едната бе с ръководството на Селчуклу. Градоначалника на побратимената Община Ибрахим Алтай изрази задоволството си, че в тези тържествени дни са домакини на делегацията от Черноочене. Той подчерта, че взаимоотношенията между двете побратимени общини ще се развиват много добре при реализирането на съвместни проекти в различни културни и бизнес начинания.
Кмета на Община Черноочене Айдън Осман връчи символични родопски сувенири на домакините.
Гостите бяха приети и от валията на Кония Муаммер Ерол. Делегацията участва и на официална вечеря с Президента на Република Турция Реджеп Ердоган и Министър-председателя Ахмет Давутоглу.
Побратимяването между двете страни стана факт след като кметът на Община Черноочене Айдън Осман и зам-кметът на Община Селчуклу Айхан Гюрбюзер в началото на октомври 2013 г. официално подписаха съвместен протокол. С този акт двете страни откриха възможност за администрациите, бизнеса и гражданите от двете общини за развитието на сътрудничеството в сферите на културата, изкуството, образованието, науката, социалните дейности, обществените проблеми, туризма и други. Споразумението е отворено и ще може да се допълва и актуализира за в бъдеще.
Селчуклу е с население от около 600 000 души и е една от най-големите общини в Република Турция.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини