Международен симпозиум в Истанбул осъди т.нар.Възродителен процес

Откриване на форума

Международен симпозиум в Истанбул осъди т.нар.Възродителен процес и изстъпленията на комунистическия режим в България. Форумът се състоя в културния център на община Заетинбърну по инициатива на изселническата организация Бултюрк и гражданското сдружение федерация „Справедливост -България”. В него участваха общественици,репресирани, поети,представители на неправителствени организации от Турция, България и Франция. Бе прието обръщение към министъра на образованието на Република България Тодор Танев, в което се настоява да се отпечатат нови учебници за средните училища, в които да се отрази достоверно истината за комунистическия режим и за насилствената асимилация на турците в България, придобила гражданственост с названието „Възродителен процес”.

Симпозиумът бе открит от председателите на Бултюрк Рафет Улутюрк и на Справедливост България-Сезгин Мюмюн. В словото си Сезгин Мюмюн посочи,че каузата на потърпевшите от Възродителния процес се подкрепя от видни български общественици като Едвин Сугарев, Евгени Михайлов, проф.Евгения Калбечева, Лиляна Друмева и др.Те присъстват и на форума. Това са хора, които на 29 декември 1989 г. носеха топъл чай и закуски на излезлите да протестират в София български мюсюлмани, подчерта Мюмюн.

Той отбеляза, че по инициатива на неговата организация през 2012 г. Народното събрание приема Декларация осъждаща т.нар.Възродителен процес. В момента Мюмюн, съвместно с лидера на организацията на репресираните BAHAD Шукри Сюлейман работят за удължаване на срока за предварителното разследване по делото за т.нар.Възродителен процес. Вече има резултат. Той е удължен с четири месеца.С Евгени Михайлов,председател на сдружение „22 септември” настояват в Наказателния кодекс да се направи поправка изключваща давност за престъпления извършени от комунистическия режим, включително и насилствената асимилация.

Шукри Сюлейман в словото си припомни, че покойният дисидент Гюлтекин Кахраман пръв е настоял за присъди срещу виновниците за т.внар.Възродителен процес. Има много герои сред изселниците, които се тупат в гърдите, че са били дисиденти, когато обаче дойде време да се обединим в усилията си за приключване на делото по т.нар.Възродителен процес тях ги няма, отбеляза Шукри Сюлейман.

Председателят на Съюза на репресираните от комунизма „Памет” и съветничка на министъра на образованието Лиляна Друмева, се просълзи спомняйки се за годините на т.нар.Възродителен процес, когато е била заточена в шуменско село по политически причини . Тя се обяви за включването в учебниците по история на истината за насилствената асимилация.

Адвокатката по делото срещу виновниците за т.нар.Възродителен процес Биляна Пискова посочи ,че вече са събрани над 100 тома с доказателства,но процесът се протака.

Дисидентът от Демократична лига Сабри Искендер припомни за репресиите на остров Белене.

Евгени Михайлов илюира миналото с кадри заснети лично от него.Те показаха националистическите митинги инспирирани от ДС и БКП. Разказа за усилията да се промени Наказателния кодекс и да отпадне давността за престъпленията на комунистическия режим.

Едвин Сугарев,нарече присъстващите братя по съдба, причинена от комунизма. Журналистът Христо Христов представи документалните си сборници ,включващи истината за репресиите на тоталитарния режим.

Присъстващите бяха приветствани от председателя на комисията по международна политика в Меджлиса Рифат Саид.Той връчи плакети на Едвин Сугарев и Евгени Михайлов.

Рафет Улутюрк пък връчи сертификати на всички 17 участници в семинара от България.

Георги Кулов   

Участниците
Организаторите
Евгени Михайлов показа разтърсващи кадри
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Az
    az_1421871626
    0 0
    22:15, 21 яну 2015
    А на какъв принцип са били избрани поканените от България на този симпозиум?На принципа мой човек ли?Много моля да бъда извинена , ако съм засегнала някого,но тука този принцип се прилага с пълна сила.
  • 2
    El
    Elvin Topalov
    0 0
    13:07, 23 яну 2015
    Dokolkoto se razbira pokanenite ot BG sa izbrani po principa Spravedlivost ot sdryjenie Spravedlivost-Balgariq.

Последни новини