Загадъчно гробище с над 1 милион мумии откриха в Египет

Мумията е на дете, на около 18-месечна възраст, повито в туника и погребано с колие и две гривни на всяка ръка. Заради бижутата  екипът смята, че мумията е момиче, но те не могат да бъдат сигурни.

Гробище с повече от един милион мумифицирани тела е открито в централната част на Египет, съобщават британски медии.

Учените вече изкопаха повече от 1700 мумии, които са се запазили в горещата и суха пустиня в региона Фаюм на около 96 километра южно от египетската столица Кайро. Но работата на археолозите ги кара да вярват, че може да има около 1 милион подобни мумифицирани тела на дълбочина до 22,9 метра.

Смята се, че те са погребани преди около 1500 години между 1 и 7 век от новата ера, когато Египет е под владението на Римската и Византийската империи.

За разлика от много други открити мумии на известни исторически личности, тези са намерени в масови гробове и изглежда, че са на обикновени хора, а не на важни фигури и владетели.

Обаче учените все още се чудят защо има толкова много мумии в този район, тъй като наблизо е имало малко селце, а в най-близкия град, наречен Филаделфия, има друго гробище.

Сред мумиите са открили и такава на мъж, който е висок 213 см. Телата били разделени според цвета на косата им - русите хора били погребани в едната част на гробището, а тези с червена коса - в другата.

Първите открития в района са от близо 30 години.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Po
    Popo
    5 -6
    15:57, 18 дек 2014
    И на Лили Иванова мумията сигурно е била там.
Последни новини