Хиляди нередности в земеделските фондове, предимно недължимо получени суми

Освен актуализираната стратегия за съдебната реформа, правителството днес е приело и Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Документът ще действа до 2020 година, като целта е до този момент страната ни да стане с висока степен на защита на интересите на ЕС във финансов аспект.

Под това следва да се разбира, че се ангажираме да спазваме принципите на етика, прозрачност, ефективно разследване на измами и налагане на санкции за регистрирани такива. Изготвен е анализ на проблемите, които срещаме с усвояването на еврофондове, за да се види кои са проблемните сектори.

Резултатите сочат, че за първия програмен период 2007-2013 г. по Кохезионния фонд са докладвани 1190 нередности, като по 376 от тях в момента се извършват административни или съдебни действия. В останалите случаи работата по нередностите е приключена, като в под сто от тях изобщо не е намерен проблем.

Близо 7500 са нередностите, докладвани по това време в земеделските фондове, като 80% от тях са представлявали недължимо получени суми. Само 13% са били опитите за документна измама, като по тези случаи вече работи прокуратурата. Като проблем се отчита и недостатъчният административен капацитет.

Стратегията си поставя за цел да подобри нормативната уредба, да увеличи административния капацитет и да осигури прозрачност и достъп до данни. Планира се засилено взаимодействие между приходните органи, държавните органи, частния сектор и неправителствените организации, като с това ще се повиши ефективността на противодействието и разкриването на измами с европари. Предвижда се и оптимизиране на националните правила за налагане на санкции, съкращаване на процедурите по възстановяване на плащанията и повишаване ефективността на административните и съдебни производства.

Кабинетът е решил още страната да отдели 50 000 евро за хуманитарна помощ на страните, засегнати сериозно от смъртоносния вирус ебола. С решение на правителството парите ще отидат за държавите в Западна Африка, които са най-сериозно пострадали от заразата. Сумата е предвидена в държавния бюджет като официална помощ за развитие и ще бъде преведена на Международния комитет на Червения кръст, който ще я разпредели по региони.

Освен този разход, днес кабинетът одобри и заделяне на повече от 300 000 евро, които са годишната вноска, дължима от страната ни за изграждане на новата главна квартира на НАТО.

За сметка на това министрите са решили да намалят 300 пъти таксата за предоставяне на данни от Търговския регистър. Досега годишната такса, която се събираше с тази цел, се равняваше на 30 000 лева. Промяната в таксата, събирана от Агенцията по вписванията, ще влезе в сила от 1 януари догодина. С това си действие кабинетът се надява да подобри достъпа на услугите и те да станат възможни за по-широк кръг потребители, като така се цели и подпомагане на бизнеса и повече сигурност за гражданския оборот. Промените обаче не са самосиндикални, а са част от ангажиментите, които страната ни е  поела по инициативата Open Government partnership.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини