Ние сме мандатоносителят, ние решаваме, отсече Горанов за пенсионната реформа

Партии с по 4-5% само могат да подкрепят или да не подкрепят политики на мандатоносителя ГЕРБ. По този начин министърът на финансите Владислав Горанов коментира пред журналисти в парламента изразеното несъгласие от страна на Реформаторския блок и Патриотичния фронт с предлаганите промени за частните пенсионни фондове.

Припомняме, на извънредна среща в неделя премиерът Бойко Борисов и синдикатите решиха да замразят пенсионната реформа през следващата 2015-та година, но и възникна идеята гражданите, родени от началото на 1960 година, да имат правото на избор дали парите им за допълнително пенсионно осигуряване да останат в частните пенсионни фондове или да бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт (НОИ).

Интересна подробност е обаче, че ако човек веднъж реши да премести парите си в НОИ, няма право повече да ги върне в частен пенсионен фонд.

Коалиционният партньор - РБ, се обяви категорично против това право и се оплака, че решението не е съгласувано с тях. Съгласие по темата не бе постигнато и на специална среща в НС между ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и министъра на финансите Владислав Горанов.

Отговорността за финансовото състояние на държавата и по коалиционно споразумение се носи от мандатоносителя. Мандатоносителят е ГЕРБ", напомни след срещата министър Горанов и изтъкна, че партии с по 4-5 % могат да подкрепят, могат и да не подкрепят.

„Моите притеснения са, че партии с по 4-5 % и реформаторски уклон не подкрепят реформаторски по същество реформи", коментира финансовият министър.

Тъй като на срещата е станало ясно, че първоизточник на идеята за промяна по отношение на частните пенсионни фондове е именно министър Горанов, той обясни, че аргументът за подобно решение е свобода на избора.

„Отговорността за управлението на държавата се носи от ГЕРБ. Оттам нататък партиите, които подкрепят определени действия, могат да подкрепят определени политики или да не ги подкрепят. Така или иначе никой не може да отнеме възможността на министър-председателя и на партия ГЕРБ да носят отговорност за управлението на държавата и особено за финансовата й стабилност", отсече категорично Горанов и не пожела да отговори на повече журналистически въпроси.

За това, че на срещата не е постигнато съгласие, потвърдиха и самите реформатори. „Беше труден разговор без резултат, не се стигна до съгласие", разкри пред журналисти председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев и си пожела: „Дай Боже да има още разговори". „Не смятам, че поведението на колегите от ГЕРБ беше на висота", коментира своя коалиционен партньор Кънев.

Той разкри още подробности от срещата, като например, че именно на нея е разбрал, че идеята за промяната не е на КНСБ, а е на финансовия министър. Реформаторът е поискал да разбере и кое налага толкова спешно да се случи тази промяна, тъй като тя трябва да се направи след обширна дискусия с участието на социалните партньори, експерти и пред медиите, тъй като това са нашите пари и нашите джобове. „Не може да се разберем за пет минути в заключена зала. Но и не получих задоволителен отговор какво налага такава позиция", обясни Радан Кънев.

Той определи като изключително тревожна възможността промяната да мине и без гласовете на РБ в пленарна зала.

Припомняме, че вчера въвеждането на право на избор къде да са парите за допълнителното пенсионно осигуряване бе подкрепено от ДПС и Български демократичен център.

Аз все още смятам, че има поле за компромис", призна Кънев и изтъкна, че срокът за намиране на съгласие е петък, когато депутатите ще гласуват на второ четене Бюджет 2015. Не е под въпрос гласуването на реформаторите по отношение на самия бюджет на страната ни, тъй като той е написан по правилата на коалицията.

„Когато си в коалиция, трябва да имаш високо ниво на коалиционна култура. Очевидно колегите трябва да свикнат с това, че ние сме коалиция и трябва да вземаме заедно решенията особено по стратегически въпроси", се включи в темата и депутатът от РБ Найден Зеленогорски и призова за повече спокойствие и разум.

АБВ все още не са готови с решението си дали да подкрепят въвеждането на право за избор за всеки български гражданин къде да са парите му за допълнително пенсионно осигуряване - в частен пенсионен фонд или в НОИ. Хората на Георги Първанов ще решат на заседание на Националния съвет на партията.

От сега обаче от АБВ заемат позицията, че трябва подобно решение да се вземе след голяма дискусия и анализ с конкретни числа за състоянието на тези частни пенсионни фондове, каква е тяхната доходност. Депутатът от АБВ Росица Янакиева обаче не мисли, че този въпрос може да разбие коалицията зад кабинета „Борисов 2".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    Предчувствие
    1 0
    15:24, 17 дек 2014
    Защо ли имам чувството, че този Горанов, след като беше зам. на Вдянков па време на БББ и ЦЦ правителството - нищо ново не е научил, но и нищо старо от Дянковските методи на финансиране не е забравил? Какво ли ни очаква от управлението на парите в Държавата ни от този Ученик на Вдянков?
Последни новини