Идват още тръби за Южен поток, България изпраща мисия в Москва

Русия продължава да доставя тръби за "Южен поток" в България. Българска делегация ще посети Москва на 19 декември.

Руските компании продължават да произвеждат и да доставят на България тръби за строителството на морския участък от газопровода „Южен поток”, предаде вестник „Ведомости”, позовавайки се на източник от една от компаниите за производство на тръби, цитиран и от "Фокус".

Тази информация е била потвърдена и от директора на Фонда за развитие на тръбопроводната промишленост Олег Калинский.

„Не сме получили официално уведомление за спирането на „Южен поток” и продължаваме да работим за изпълнението на договорите”, е заявил той.

Говорител на „Южен поток” е заявил, че единствено компанията Castoro Sei е преустановила работата си по проекта. Той е допълнил, че всички договорености с останалите изпълнители по проекта все още са в сила.

Съгласно договорите, производителите на тръби трябва да произвеждат и да доставят тръби в сортировъчните складове в България, обяснил е още говорителят. Транспортните разходи са включени в цената на тръбите, посочил е още източникът от тръбопроводната компания.

Българска делегация ще посети Москва на 19 декември, за да обсъди евентуално възобновяване на проекта "Южен поток". Това съобщи българският министър на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от руския информационен портал "Спутник", на който се позова БТА.

Българската делегация ще се срещне с енергийния министър на Русия Александър Новак, съобщиха руски медии, цитирани от БНР.

България вече предложи на нейна територия да се построи газоразпределителен център на входа, предвиден за "Южен поток", през който да минава и руски газ за ЕС.

"България никога не е имала намерение да спре проекта "Южен поток". Ние винаги сме желали той да бъде изпълнен и бихме искали да чуем официална позиция на руския министър на енергетиката по този въпрос", е заявил Лукарски пред медии в кулоарите на икономически форум в Белград, посочва "Спутник".

Според Лукарски България настоява, че проектът "Южен поток" може да бъде приспособен към европейското законодателство, отбелязва сайтът.

На 11 декември Русия потвърди пред Европейската комисия, че спира "Южен поток". От своя страна ЕК обяви, че работна група ще започне от януари да търси алтернативи на проваления газов проект.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини