Петкова: Трябва да останем на газовата карта в Европа

Всички важни трасета за газ минават през България и трябва да се преборим, за да запази мястото си на газовата карта в Европа, обяви министър Теменужка Петков пред bTV. "Владимир Путин още преди 2 години каза, че няма да се строи "Южен поток", но има връзки, които може да минат през нас. За това строим и газов хъб "Балкан"", допълни Петкова по повод срещата си с ръководителят на "Газпром" Алексей Милер. Не нея тя представи газовата карта на България. 

Според Петкова развитието на Енергетиката в следващите две години трябва да бъде решено с дебат и консенсус от всички партии в Парламента. И един от основните въпроси там е бъдещето на АЕЦ "Белене". "В Москва бях по покана по покана на генералния директор на Алексей Лихачов, за да посетя „Росатом" форум. Там срещнах много колеги, с които работим съвместно. Сега работим по изпълнение на мерки за удължаване на живота на 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Относно АЕЦ Белене ние до края на септември трябва да имаме два реактора в България, за които да решем какво да правим. Вторият реактор вече е завършен", каза още Петкова.

Държавата тепърва търси такъв инвеститор за АЕЦ Белене. Ние смятаме за най-добър вариант, когато оборудването е факт, да отделим активи и пасиви, свързани с проекта АЕЦ Белене. "Росатом" има интерес да участва като изпълнител. Когато конструкторът е и изпълнител, това е много добър знак", добави министърът.

Досега е инвестиран огромен ресурс и сме длъжни да взмемем най-доброто решение, за да може ресурсът на българските данъкоплатци да е усвоен по най-добрия начин. Зависи дали ние успешно ще реализираме процедурата по приватизация. Ние чакаме докладът на БАН. Искаме, когато оборудването е в България, да имаме и визия, и решение какво да правим с това скъпо оборудване, каза още Петкова.

Тя обяви, че България не може с лека ръка да се раздели с тецовете си, въпреки директивите на ЕС. "Те съставляват сериозна част от елекроенергията, която произвеждаме", каза министърът и за целта ще се водят разоговори с Брюксел. 

Петкова разкри също, че ще се сложи край на кражбите на ток като си завишат наказанията за престъплението. "Една несправедливост е на път да се преодолее. Миналата година проведохме форум и там обсъдихме тази важна тема за кражбите на ток. Парадоксът бе, че, когато се усвои електроенергия незаконно, се плащаше санкция, по-ниска от останалите битови потребители. Сега тази цена ще бъде завишена и крадците ще плащат три пъти по-висока от това, което плащат нормалните потребителите", завърши Теменужка Петкова. 

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини