Започна проектиране на газопровод за 13 обществени сгради

За три обществени сгради, сред които и на общинска администрация Кърджали, на 6 учебни заведения и четири детски градини ще бъде извършено проектиране и изграждане на захранващ газопровод. Обществената поръчка е от 30 юни тази година, а за изпълнител с решение на Комисията от 15 септември е класирана фирма Технотерм инжинеринг ЕАД. Това съобщи днес кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис в отговор на питане от страна на общинския съветник от ГЕРБ Гроздан Колев. Обществената поръчка включва освен проектиране и изграждане на захранващ газопровод от точката на консуматора, и реконструкция на котелните инсталации за преминаване на основно гориво - природен газ и ползване на течното гориво като резервно.
Финансирането на обществената поръчка ще се осъществи от спестените средства след реализиране на проекта в предложения от участниците срок за откупуване на инвестицията. Плащането ще се извърши след окончателното приемане на всеки обект,обособена позиция, съгласно действащото законодателство в Р България, на равни тримесечни вноски в зависимост от срока на откупуване на конкретния обект до 30 дни след представяне на фактура без начисляване на лихви върху предложената от изпълнителя и приета от възложителя обща стойност на обекта. Финансовите ангажименти на училищата и община Кърджали ще са тези посочени в обявлението на обществената поръчка. В нея са включени за изпълнение сградите на ОДЗ „Детелина”, сградата на ГПЧЕ „Христо Ботев” и ОУ „Свети Свети Кирил и Методи”, СОУ „Отец Паисий”, ОУ „П.К.Яворов”, ЦДГ „Дъга”, общинска администрация Кърджали, Дом на културата, СОУ „Йордан Йовков”, ЦДГ „Чайка”, Дневен център „Надежда” и ОДЗ „Максим Горки”.
„Една от приоритетните задачи на община Кърджали е газификацията. До сега над 10 километра са положените газови тръби в Кърджали и ние трябва да се възползваме от това, че те преминават близо до посочените учебни заведения и общински сгради.”, подчерта инж. Хасан Азис. От направените разчети според изнесените данни от него, след газификацията средствата, които ще спестяват училищата средно за сезон не са никак малко.
За сградата на ГПЧЕ „Христо Ботев” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” по осреднени цени към настоящият момент за газьол те плащат 103 102 лева, а след газификацията на отоплителен сезон тази сума ще бъде в размер на 61 164 лева. За СОУ „Отец Паисий” спестяването за сезон ще бъде в размер на 27 242 лева, за ОУ „П.К.Яворов”- 16 180 лева, а за СОУ „Йордан Йовков” - 19 388 лева.
Инвестицията за всяко едно учебно заведение ще бъде изплатена в рамките на от две и половина до 3 отоплителни сезона.Това е и периода на откупуване на вложените средства, уточни още градоначалникът.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини