Иконописецът Йордан Опиц излезе предсрочно от затвора

65-годишният Йордан Опиц е на свобода от 3 седмици. Сн.: bTV Media Group

Иконописецът Йордан Опиц, който бе осъден на 5 г. "лишаване от свобода" за убийството на крадец, излезе от затвора предсрочно.

През септември 2012 г. иконописецът бе осъден на последна инстанция на 5 г. затвор, след като през 2007 г. застреля 26-годишния крадец Мариян Янчев пред дома си. Опиц бе осъден и за незаконно притежаване на оръжие.

Присъдата му предизвика масово недоволство в социалните мрежи, че е осъден невинен човек, който е защитавал себе си и съседите си от престъпник. Експертизи обаче са показали, че Йордан Опиц е стрелял по крадеца, докато той е бил клекнал на земята след скок от прозорец и фактически не може да става дума за самоотбрана.

Преди 3 седмици 65-годишният Йордан Опиц е освободен предсрочно, съобщи bTV.

От Министерство на правосъдието обясниха, че са предложили иконописеца за предсрочно освобождаване заради това, че е излежал половината си присъда. Освен това е бил примерен затворник, работил е и е изписал параклиса в затворническото общежитие в Казичене.

Пред bTV Опиц отново заяви, че не е виновен за престъплението, за което бе осъден.

„Съжалявам, че това момче си отиде толкова младо. И не мога да обвиня него. Мога да обвиня родителите. То е израснало на улицата. Не може на 26 години да си задържан над 90 пъти от полицията. Искам всички хора да знаят, че това момче Мариян не е починало вследствие на произведения от мене изстрел. Лентата се връща винаги, когато съм сам, като на филм е”, казва иконописецът.

Той е убеден, че държавата може да се справи с битовата престъпност. Предлага парламентът да разпише ясни законови правила за неизбежната самоотбрана, за да се знае кога един човек от жертва може да се превърне в престъпник.

 "Нямаше какво да направя друго. В тази държава се води война, а гражданите винаги са губещи", допълва Йордан Опиц.

Близките на убития Мариян Янчев отказаха коментар. Адвокатът им Марин Марковски заяви, че доказателствата по делото недвусмислено доказват вината на Опиц и че родителите не са получили от него нито стотинка от присъдената кръвнина.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини