Управляващите готвят национализация на парите за втора пенсия

От догодина всеки работещ ще може да избира дали да внася парите си за втора пенсия в НОИ или в частен пенсионен фонд.

Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване ще бъде прокарана най-вероятно чрез Закона за бюджета за 2015 г. между първо и второ четене.

Предвидено е само веднъж да имаме право да променяме мястото, където се осигуряваме. Това стана ясно от документ, който вече е внесен в парламента и с който Нова телевизия разполага.

За втора пенсия от 2001 г. се осигуряват всички работещи, които са родени след 1960 г. Парите се събират в индивидуална сметка на всеки осигуряващ се, но заради кризата в тези сметки се натрупаха по-малко от очакваните суми.

Според синдикатите всеки трябва да може да избира, а и в частните фондове нямало достатъчно пари за добри допълнителни пенсии. Те смятат, че повечето хора ще си прехвърлят парите в НОИ.

За Асоциацията за допълнително пенсионно осигуряване обаче хората ще оставят парите си в пенсионните фондове. Оттам припомниха, че парите в частните фондове се инвестират, от тях се печели и ще донесат повече пари на бъдещите пенсионери.

Тази теза подкрепят и икономистите. Според тях с промяната цели единствено да се запълни огромната дупка в НОИ с пари отвън.

От "Реформаторския блок" се възпротивиха срещу плановете за пенсионно-осигурителната система и по-специално за това, че меморандумът за разбирателство между премиера Бойко Борисов и синдикатите е подписан без тяхно знание.

Борисов се срещна с представители на профсъюзите в неделя и обеща догодина да не се вдига възрастта за пенсиониране. Синдикатите пък са обещали подкрепа за реформа в пенсионния модел, който най-вероятно ще унищожи вторият стълб на пенсионното осигуряване.

Източник: http://offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Порчо
    0 -1
    10:52, 16 дек 2014
    Ами той ******* не успя ли да ги дръпне още при първото си правителство?
Последни новини