Златноелечко пое на път към читателите

Електронна книга с 12 илюстровани приказки вече е достъпна за малки и големи в интернет пространството. Тя е плод на съвместната работа на Регионална библиотека “Никола Йонков Вапцаров” – Кърджали и СОУ “Владимир Димитров – Майстора”.
В продължение на два месеца повече от 70 деца от училището по приложни и изящни изкуства рисуваха вдъхновени от героите създадени от талантливата кърджалийска детска писателтелка Маргарита Павлова. Днес, когато културният продукт е вече готов се проведе и първата среща на авторката със създателите на техните визуални образи – малките художници от СОУ “Владимир Димитров – Майстора”. С голямо нетърпение и вълнение децата очакваха първата презентация на електронната книга. „Благодарение на вас деца, днес тази книга е готова.” –така авторката се обърна към децата. Те приеха с голямо въодушевление и вълнение книгата. Разгледаха сайта на Златноелечко и се радваха на рисунките си. „Щастлива съм, че децата нарисуваха изключително красиви илюстрации. И съм изключително доволна, че децата са усетили двора на Златноелечко такъв, какъвто съм го описала и съм искала да предам. Аз също съм възпитаник на това училище и моето желание беше чрез този проект да бъде показана дарбата и таланта на децата. Защото, ако за един талант само ние знаем той може да се погуби, а чрез тази електронна книга таланта им ще може да бъде видян от много повече хора”- сподели авторката.
Директорът на учебното заведение Ангел Спасов изрази най-напред своята благодарност към авторката Маргарита Павлова. ”Изключително съм доволен от нашето партньорство. Децата от трети, четвърти, пети и шести клас бяха поставени в една нова ситуация – те бяха художници в творчеството на един кърджалийски автор. Децата направиха чудесни илюстрации и изпитаха удоволствието да бъдат в пряк досег с един автор, който беше с тях в началото и по време на работа по изработването на рисунките, и днес сме щастливи да отбележим финала на това наше съвместно творчество, което става факт в навечерието на светлите Коледни празници, което ще бъде един чудесен коледен подарък за всеки от нас и най-вече за децата.”
„Основното в Програма „Публики” на Национален фонд „Култура” е включването на деца и младежи в нови културни дейности, дейности които до сега не са били осъществявани. Проектът „Новите приключения на Златноелечко” на Регионална библиотека създаде електронна книга илюстрирана изцяло от деца, която е първата по рода си в България – каза координаторът по проекта Васко Райчинов. Тай допълни още, че чрез тази дейност – публикуване на електронна книга с 12 нови приказки, непубликувани досега, се дава шанс на децата да получат изява, която да бъде разпространена по целия свят, защото интернет е достъпен от всяка една точка на света.
Комисия определи рисунките поместени в книгата. На предната корицата на книгата е рисунката на Мария-Магдалена Делчева, а на задната корица е на Вяра Ташева. Но всички рисунки представени от децата са поместени в лявото каре на сайта. „Новите приключения на Златноелечко” са достъпни на www.zlatnoelechko.com/zlatnoelechko2
В края на срещата всеки млад художник получи удостоверение за участие в проекта и флаш- памет с Е-книгата. Впечатлена от изключително красивите рисунки авторката им поради и предишната си книга „Приключенията на Златноелечко II”.
Галя Настева

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини