Гневна декларация до Плевнелиев на изселници заради новините на турски

Гневна декларация до държавния глава Росен Плевнелиев разпространиха неправителствените организации федерация „Справедливост България” и „Бултюрк”.Поводът е опитът да се свалят новините на турски език от обществената телевизия БНТ1 и да се преместят в БНТ2.
Обръщаме се към Вас като държавен глава,доказал се като изразител на интересите на всички български граждани с призив да използвате цялото си влияние,за да сложите край на спекулациите с новините на турски език,се казва в документа.
В него пише още :Ръководството и членовете на гражданската организация федерация „Справедливост България” и изселническото сдружение „Бултюрк” сме обезпокоени от постигнатата договорка между Реформаторския блок и Патриотичния фронт за преместване на новините на турски език от обществената телевизия БНТ1 в БНТ2. Емисиите на майчин език са израз на позитивното отношение на българската държава към ратифицираната от нея Рамкова конвенция за защита на националните малцинства. Те са в съзвучие с декларираната от българските политически партии, неправителствени организации и общественици толерантност към българските граждани,принадлежащи към етническите малцинства.

Освен,че са за запазване на новините в БНТ 1,лидерът на федерация „Справедливост България” Сезгин Мюмюн и председателят на „Бултюрк” Рафет Улутюрк настояват за съдействие на държавния глава за създаването на блок от тематични предаване за етническите малцинства в Р България по БНТ 2. Такава практика има в други балкански държави.Би било добре в този блок да има предавания на майчините езици на българските турци,роми,арменци,евреи.Такива предавания биха прокарвали държавната политика сред тези български граждани и биха съответствали на държавния интерес.Те ще бъдат в съзвучие със заветите на Апостола на българската свобода Васил Левски за равноправие на всички етноси в „чистата и свята република”,се казва още в декларацията..
Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    4 -1
    17:16, 13 дек 2014
    Декларация могат да правят само до турския мюфтия.Тук е България. На който не му харесва няма работа тук.Турция е широка там да слушат колкото искат ердогановите молитви.Стига метани стига остъпки.да се научат да уважават българаската държава и блългарските обичаи
Последни новини