Хасан Азис: „Водният цикъл” изцяло промени облика на Кърджали

Работата по проекта е свършена почти на 100 %, предстоят проби в Пречиствателната станция за отпадни води

„ С 95% процента изпълнение на дейностите по проекта за „Водния цикъл” Кърджали се нарежда сред общините-отличници в страната. Това, което ни дава повод за гордост е модерната технология на Пречиствателната станция за отпадни води и успешното завършване на проекта, въпреки, че към момента разплащането е на 50%”.
Това заяви на брифинг кметът инж.Хасан Азис. Градоначалникът посочи още, че с изграждането на високотехнологичното пречиствателно съоръжение общината затваря цикъла на изпълнение на големи инфраструктурни проекти. Съоръжението Метан-танк пък ще позволи да се произвежда газ за собствени нужди на станцията. „ Кърджали може да претендира спокойно, че е европейски град заради отговорното си отношение към екологията и околната среда. „Водният цикъл” изцяло променя облика на града край Арда”, посочи още кметът. Той извести още, че предстои да стартира нов етап от строителството на регионалното депо за отпадъци, а градежът на парк „Арпезос-Север” продължава.
Инж.Азис изтъкна ,че по проекта за „Водния цикъл” била свършена добра работа и кърджалийци стоически понесли дискомфорта от разкопаните улици. Един от техническите проблеми по време на работата бил свързването на довеждащия колектор с пречиствателната станция. Процесът отнел по-дълъг период от време, заради многото подпочвени води в съседство на язовир „Студен кладенец”. Това наложило кметът инж.Хасан Азис в писмо до МОСВ да поиска свалянето на нивото на водата в язовира с 2-3 метра.
Затруднение имало и по трасето от кръговото движение на автогарата в посока „Веселчани”. Там не можело да се копае, тъй като отсечката беше ремонтирана по ОП „Транспорт” и до 5 години не може да се нарушава целостта на настилката. В крайна сметка решение било намерено с ползването на подземна техника.
Изпълнителите на строително-монтажната дейност пък били платили наложените от „ВиК” глоби за аварии по водопроводната мрежа по време на изкопни работи.
„С направените икономии по проекта успяхме да възложим на изпълнителите изместване на 1250 метра от главния водопровод във „Възрожденци", което отново е от полза на собствениците на имоти”, изтъкна кметът.
„Малко са общините в страната, които могат да се похвалят със завършени проекти по ОП „Околна среда". За нас е изключително постижение, че почти на 100 процента сме приключили дейностите, въпреки че плащанията до момента са едва наполовина от зададените параметри. Така се увенчават с успех усилията на ръководството на общината, което работи по проекта 8 години", допълни инж.Азис.
Ръководителят на проекта инж.Митко Синабов посочи, че предстоят довършителни работи по довеждащия колектор и монтажни работи по системата на управление.
„В началото на годината ще започне обучение на персонала, който трябва да работи в пречиствателната станция и да поеме управлението й. Става въпрос за 24 души, предимно инженери и лаборанти. Тъй като дейността е специфична, Синабов не изключва да бъдат наети на работа в новата пречиствателна станция бивши металурзи от ОЦК. Водещ обаче щял да е опитът им.
„Съоръжението е изключително модерно, оборудвано с немска технология. В България засега няма друга, толкова съвременна пречиствателна станция” заяви ръководителят на проекта.
Предстоят 72-часови проби в Пречиствателната станция, което включва три подетапа
Според Митко Синабов, уникалността на съоръжението идвало от наличието на така наречената КО-генерация. Чрез нея се произвежда метан от отпадъците като гориво за работа на ел.генератор. По този начин разходите на съоръжението за ток можели да се покриват на 15%. Очаква се през първите шест месеца на 2015 година станцията да бъде въведена в експлоатация.
Арда нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сп
    спароу джак
    1 -3
    19:55, 10 дек 2014
    тоя от ляво на кимета,много ми прилича на ердоганч0.да не са рода
Последни новини