Спектакълът „Бояджията“ гостува в Момчилград

Спектакълът „Бояджията“ могат да видят безплатно четвъртък вечер от 18.00 часа момчилградчани в читалище „Нов живот“. Постановката на театър „Димитър Димов” със сцена „Кадрие Лятифова” е по едноименната пиеса на големия турски драматург Тунджер Джюдженоглу. Спектакълът се реализира със съдействието на Дирекция”Държавни театри” на Министерството на културата на Турция. Гост-режисьор е Бурак Караман. „Бояджията“ е комедия на ситуациите. Постановката ще бъде представена на турски език, със субтитри на български, за да стигне до повече хора.

Идеята за спектакъла възниква през месец май тази година. В края на август директорът на ТМЦ Димо Димов се среща с директора на държавните театри в южната ни съседка и се договарят да се реализира постановка на турски език. Режисьор и сценограф са командировани от турския държавен театър в Кърджали. Репетират от около два месеца. От всичките творби на Тунджер Джюдженоглу „Бояджията“ е поставяна най-много в Турция, както в държавните театри в Анкара и Измир, така и в частни и аматьорски театри. От 2000 г. се играе в Ростов на Дон, поставяна е в Молдова, Германия и САЩ. Преводът на творбите му е на родения в Чорбаджийско Хюсеин Мевсим, превеждал е и книги на Светослав Стратиев, Христо Бойчев.

Спектакълът „Бояджията“ е на турне в областта и в страната. По-късно ще го представят на театралния фестивал в град Коня. След това и на фестивал на балканските държави в Бурса. Ще гостува и в общини в Турция, където има наши изселници.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини