Акиф Акиф: Сградите, които генерират загуби, трябва да се предлагат на малки и големи инвеститори

Стотиците обществени сгради в Източните Родопи, които генерират загуби, трябва да бъдат предлагани на инвеститори от всякакъв калибър. За тях трябва да бъдат облекчени и процедурите за усвояване на средства по европейските програми, което ще спре емигрантския поток на Запад, ще открие нови работни места.

Това отбеляза кметът на Момчилград Акиф Акиф пред участниците в обучението „Проектният подход от институционална гледна точка“, което се проведе край града. То бе организирано от евродепутата Неджми Али със съдействието на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент. Близо 60 активисти на МДПС участваха в обучението. Гост на форума бе народният представител Айхан Етем.

Лекторите Николай Мадин и Кирил Николов от Клъстър „Информирано общество за устойчиво развитие“ отбелязаха, че Момчилград е сред общините, които са постигнали добри показатели в усвояването на средства по програмния период „2007-2013“.

„Общините са основният фактор в усвояването, с над 60 на сто. В същото време бизнесът, който движи икономиката на държавата, е избутан в ъгъла. Това трябва да се промени“, препоръча Акиф Акиф.

По думите му има оживление по отношение на инвеститорския интерес към община Момчилград, но проблем в близките години може да се окаже липсата на квалифицирана работна ръка.

Над 100 били обществените сгради в община Момчилград, като 20 от тях са училища и детски градини, а останалите генерират загуби. Някои от тях екипът на Акиф Акиф предлага на бизнесмени с инвеститорски интереси.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини