Водим преговори с китайски инвеститор за изграждането на завод за локомотиви и вагони (Снимки)

    Китайска фирма проявява интерес да изгради у нас завод за локомотиви и вагони, без претенции за държавни гаранции, обяви днес министър-председателят Огнян Герджиков. Премиерът отбеляза, че фирмата е направила немалко в съседни на нас страни. Той изрази надежда преговорите да приключат в рамките на мандата на служебния кабинет. По думите му България има нужда от силни инвеститори. "Интересът към нас напоследък се засилва и съм щастлив, че бихме могли да дадем добро начало в това отношение", добави министър-председателят. Той определи Китай като перспективен партньор и подчерта , че се работи по сътрудничеството и в други сфери като например туризма.

    Преди дни Герджиков проведе среща в Министерския съвет с вицепрезидента на една от най-големите китайски компании CRRC, която е на водещо място в света по производство на транспортно оборудване. В хода на срещата инвеститорите информираха, че са започнали предварителни разговори за възможностите за сътрудничество с БДЖ.

    Като израз на подкрепа към Българските държавни железници днес премиерът Герджиков пътува с парен влак до Черепишкия манастир "Успение Богородично". В пътуването, организирано от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по повод предстоящия Национален празник - 3 март, се включиха министри от служебния кабинет и представители на Дипломатическия корпус. "Не може да има просперираща държава без железници", категоричен беше министър-председателят.

    Помолен да коментира думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за "Европа на две скорости" премиерът подчерта, че според него бъдещето на Европа е във федерализма, тъй като в противен случай тя не би могла да се противопостави на големите икономики. "Европа в последните години позагуби позиции в това отношение и един от начините е този", добави той. Герджиков още веднъж подчерта желанието си страната ни да кандидатства за „преддверието“ на Еврозоната и посочи, че е сформирана комисия от специалисти, която да работи по подготовката и преговорите. "Не трябва да се избързва, това е политически въпрос, а не само финансово-икономически, трябва да се подготвят нещата сериозно, за да стигнем до успех", каза още министър-председателят.

    Герджиков потвърди, че служебният кабинет има готовност да излъчи еврокомисар от България, ако след изборите не се състави правителство.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини