АБВ заплаши да оттегли подкрепата си за кабинета

АБВ са възмутени от некоректното поведение на партньорите си във властта заради отхвърленото предложение за декларация на парламента за "Южен поток".
Това обяви на брифинг зам.-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев, предаде БТА.

По-рано днес депутатите не можаха да се обединят около обща позиция по обявеното от руския президент Владимир Путин спиране на проекта за газопровод. За това настоя лично премиерът Бойко Борисов, който утре ще бъде в Брюксел и ще постави въпроса. Декларация обаче беше предложена от БСП и мнозинството я отхвърли.

От левицата настояваха Борисов "да защити националния интерес", като води разговори за изграждането на "Южен поток", а ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС - да наблегне на това, че държим на спазването на европейското законодателство.

Няма да играем ролята на брошка върху сакото на това управление, заяви по-късно на пресконференцията на АБВ съпредседателят на ПГ Росица Янакиева.

Тя уточни, че ще изчакат да видят резултата от разговорите на премиера в Брюксел преди да отговорят по-категорично на въпроса дали ще продължат да подкрепят правителството.

Янакиева припомни, че от АБВ са заявили категорично позицията си по енергийните въпроси и това е разписано в споразумението за партньорство с ГЕРБ, затова се се надяват те да съобразят, "защото сме в състояние да преразгледаме отношенията си по такива важни проблеми".

"Все пак неприемането на декларацията, да се надяваме, че не затваря окончателно въпроса с енергийната политика и стратегия на страната. Аз лично силно се колебая как да възприема думите на министър-председателя и действията на ПГ на ГЕРБ, която фактически го бламира", добави Янакиева.

Цочев подчерта, че в договора за партньорство е записано, че проектът "Южен поток" ще се реализира при ясно съблюдаване на европейското законодателство и изгода за България. По думите му със своите действия ГЕРБ са отхвърлили една от точките в този документ, което поставя под съмнение въпроса за останалите големи инфраструктурни проекти в България.

Според Цочев, Борисов е изглеждал искрен, когато е поискал парламентът да излезе с обща позиция за "Южен поток".

"Вземащите думата от парламентарните групи, с изключение на ПФ и РБ, подкрепиха проекта на декларация, включително и ГЕРБ, но при гласуването се получи този фарс - ГЕРБ изцяло отхвърли проекта с четири гласа против и останалите въздържали се", коментира той.

Заявленията от руска страна за спиране на "Южен поток" Цочев определи като "необичайна победа на Вашингтон и Брюксел над Русия". Той изтъкна, че Турция е облагодетелствана и ще се превърне в енергиен център на Балканите за сметка на България, "поради национално безотговорното поведение на някои наши политици и тези театри, които се играят".

"Ако те се играят в бъдеще време, ние от АБВ ще имаме собствен облик, интелигентен облик и ще защитаваме националните интереси на България", категоричен бе Кирил Цочев.

На фона на това днес или утре се очаква ПФ да вземе решение за оттегляне на подкрепата си към кабинета.

Междувременно съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев призова България да се оттегли от проектната компания за "Южен поток" и да пренасочи средства за изграждане на интерконекторните газови връзки.

"Хубавата новина е, че гласувахме заедно - ГЕРБ, РБ и ПФ, и в това мнозинство всъщност взехме отговорното решение за България", подчерта лидерът на ДСБ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини