„Кой е по-по-най“ в енергетиката

В свиреп спор, достоен за някое детско предаване, заради спирането на "Южен поток" влязоха депутатът от Реформаторския блок и заместник-председател на икономическата комисия в НС Мартин Димитров и депутатът от БСП-Лява България Таско Ерменков. Прекъсвайки се взаимно, те стигнаха до крайно интересни признания.

Ерменков беше категоричен, че проектът е спрял заради "сините" и тяхната деструктивна политика. Той нарече десните формации като национални предатели и донякъде странно обясни, че по времето на министър Драгомир Стойнев са били спрени само тръжните процедури, а не целият проект.

От своя страна в ефира на БНТ бившият лидер на СДС отговори, че България няма нужда от още една зависимост от Русия. Той добави, че е налице вътрешен саботаж, тъй като по времето на кабинета "Орешарски" интерконекторите с Румъния и Гърция са били спрени. В резултат при евентуална газова криза страната ни може да разчита единствено на хранилището в Чирен и на мазут. Като основни виновници за това бяха посочени БСП, които държали "Южен поток" без алтернатива.

Димитров беше категоричен, че интерконеторът с Румъния трябва да бъде завършен през 2015 г., а връзката с Гърция трябва да бъде ускорена. На това твърдение Ерменков отговори, че за да получаваме газ от Румъния, трябва да бъде построена помпена станция, иначе "синьото" гориво няма да тече към нас. Що се отнася до тръбата с Гърция - от нея нямало да има смисъл, ако доставката на гориво през Украйна спре. В допълнение той не пропусна да изтъкне, че въпросните две връзки били спрени по време на ГЕРБ и започнати по времето на БСП. 

В момента сме в зависимост от СССР, а не от Русия, само по поставените по тяхно време тръби тече газ, обясни емоционално левият депутат. На това Мартин Димитров отговори, че благодари за признанието на колегата си.

Ерменков прогнозира, че Русия и ЕК ще се разберат за "Южен поток". В резултат страната ни щяла да се окаже в ролята на магарето във вица за атовете. Депутатът добави, че проектът е важен колкото за Европа, толкова и за България. Не трябвало да се допуска отново да сме в позицията на губещи, както по времето на Костов, когато сме се отказали от "Син поток".

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хасксовлия
    0 0
    20:53, 3 дек 2014
    Еееее ама тоа келеш мартин голям русофоб бе Що не иде даживее в евлопата това говедо Той не знае ли че 70 процента от българите са русафили Аман от седесарски кретени
Последни новини