„Клуб на здравето” учредиха деветокласници в „Славейков”

На 1 декември 2014 г. в Актовата зала на СОУ „Петко Рачов Славейков” се проведе учредителното събрание на новия „Клуб на здравето”. Денят не е случаен – на тази дата светът отбелязва Международния ден за борба със СПИН.

Събитието започна точно под този знаменател. На всички ученици и гости Ерай и Шюкрю от 9б клас поставиха по една червена лентичка. Те отговаряха и за озвучаването – гласът на Фреди Меркюри напълно подхождаше за случая. Мюмюне от 9б клас направи презентация за същността на болестта СПИН, развитието на борбата с нея през годините и начините на заразяване. Елица от същия клас се спря на писмото на фронтмена на британската рок група „Куин” – Фреди Меркюри, който е първата световноизвестна личност, признала си публично за заболяването и скоро след това починала от него. Радостина и Атина от 10а клас представиха символа на кампанията за борба със СПИН и съпричастност към заболелите – червената лентичка. Презентации направиха също Адлен и Стиляна от 9б клас.

Официални гости на събитието бяха Жана Чакърова – директор на Секретариата на Българския червен кръст и Златка Лапанова – главен експерт в дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” към Регионална здравна инспекция – Кърджали. Гости на проявата бяха също директорът Милко Багдасаров, психологът Добрина Стойчева, медицинският екип на училището и много учители. В кратката си реч г-жа Чакърова поздрави славейковци за начинанието, зарадва се да види порасналите победители в националното състезание на БЧК за оказване на първа помощ и инициира създаването на клуб на Младежкия червен кръст в най-голямото училище в Южна България.

Г-жа Лапанова разясни на младите участници логоритъма за учредяването на един такъв клуб на здравето, след което по всички правила бе създаден клуба и гласувано неговото ръководство. За председател единодушно бе избрана Стиляна Иванова от 9б клас, а за неин заместник – Елица Атанасова от същия клас. Ръководителите на клуба са представители от тази паралелка, защото обучението им е с профилиращ предмет биология. Амбицията им е да включат в клуба по-малките си съученици със същия профил, с които да работят занапред.

Координатор на клуба е преподавателят им по биология Димитрина Банева, а техен желан сътрудник е класният ръководител на 9б клас Веселина Черкезова.

На добър час на новия клуб!

Всяка година на 1 декември милиони хора по света отбелязват Международния ден за борба със СПИН. Тази болест, разпространена по целия свят, е най-страшното предизвикателство пред човечеството в края на ХХ и началото на ХХІ век. За съжаление хиляди умират от нея, тъй като ефикасно лечение още не е открито. В Европейския регион средно по 10 000 души годишно се заразяват с вируса на СПИН и се превръщат в ХИВ-носители. Развитието на болестта при тях е въпрос на време. Но именно в този скрит период между ХИВ-носителството и болестта СПИН се осъществяват най-опасните и рискови контакти и когато човек не знае, не е информиран за собственото си състояние и състоянието на партньора, много лесно попада в лапите на болестта. Предаването от човек на човек става най-вече по полов път. Затова поведението на всеки в областта на интимното общуване е важно. Важни са и нашите познания за болестта, здравето, рисковете, предпазването и правилата на безопасно общуване между половете. Нека всички бъдем съпричастни към проблема СПИН и към съдбата на засегнатите. Нека се постараем ние да не бъдем сред тях, но активно да им помагаме. Това можем да постигнем, когато сме в екип. Доказателство за нашата готовност е учредяването на настоящия клуб в СОУ „Петко Рачов Славейков”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини