Над 80 проекта, финансирани по различни оперативни програми, са реализирани в област Кърджали

Нова инициатива под мотото „Стъпки по пътя към програмен период 2014-2020“ стартира Областният информационен център в Кърджали. В централното фоайе на сградата на общината е открита фотоизложба на успешно реализирани проекти в региона, финансирани по различни оперативни програми през първия програмен период 2007-2013г.„За седемте години във всички общини на област Кърджали са реализирани над 80 проекта - изградени са и рехабилитирани пътни отсечки, санирани са обществени сгради – болници, училища, детски градини, създадени са нови паркове, обновени са спортни съоръжения. Тези обекти са край нас, често минаваме покрай тях, но не винаги отчитаме, че са изпълнени с евросредства”, обясни директорът на ОИЦ –Кърджали Дора Христова. По думите й към момента трудно може да се каже каква е общата им стойност, защото някои от проектите все още не са приключили, а при други има забавяне на финансирането. Но само двата проекта по изграждане на Водния цикъл в Кърджали и Момчилград по ОП ”Околна среда” са за 100 млн лв. Голям е броят на проектите, реализирани по ОП „Регионално развитие”. Пример е строителството на парк „Арпезос- Север” - 1,2 и 3 част в Кърджали, проект „Перперикон –дом на богове и хора”. Директорът на ОИЦ Дора Христова подчерта, че трябва да оценяме направеното, защото Европа дава пари за благоустрояване на нашите населени места, за подобряване на пътната и образователна инфраструктура, за улесняване достъпа до природни и исторически забележителности.
През трите години от услугите на ОИЦ са се възползвали много хора от област Кърджали, проведени са изнесени приемни във всички общини за по- голяма информираност на желаещите да кандидатстват с проекти.
Инициативата „Стъпки по пътя към програмен период 2014-2020“ на мрежата от 28 областни информационни центъра в страната има за цел да популяризира Оперативните програми на ЕС през новия програмен период. Фотоизложбата е съпроводена и с презентационни маси, на които ще бъдат представени материали, свързани с европейското финансиране, До 28 ноември изложби ще има и в останалите шест общини на област Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини