Бум на варицела в Пловдивско

78 са случаите на варицела в Пловдивско през изминалата седмица, сочат данните на РЗИ. Само за седмица броят на заразените е скочил от 19 на 78. В Пловдив болните от 13 вече саскочили на 20. Останалите "нашарени" са в различни населени места в областта. През същия период на миналата година с варицела са били наполовина - общо 36 души в целия регион.

За увеличената заболеваемост освен прекия контакт на малчуганите в градини и училища допринася и рязкото захлаждане на времето, поясняват от Националния център за за заразни и паразитни болести.

Повече са и заболелите от скарлатина - 8 при 6 преди седмица, като по-голямата част са в градовете и селата около Пловдив.

Независимо че децата се изприщват и от двата вида шарка, те са със съвършено различни причинители. Варицелата се развива от вид вирус, докато скарлатината е от бактерии.

Често пъти скарлатината протича като стрептококова ангина и е възможно да бъде объркана с традиционните за сезона остри респираторни заболявания.

Силни болки в гърлото, придружени с рязко повишена температура, са първите є симптоми. Обривът идва също внезапно, пъпчиците плъзват по цялото тяло, а езикът става червен.

Срещу скарлатината няма открита ваксина. У нас децата не се имунизират и срещу варицела. При нея обаче човек, който веднъж я е преболедувал, си създава имунитет за цял живот. Тя протича с висока температура и общо неразположение. Най-важното което трябва да се знае е, че мехурчетата не бива да се чешат и разраняват.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини