ГЕРБ търси червена лампа на кмета, БСП гласи оракул

Съветничка прави селфи,по време на актуализацията на бюджета

Опозицията от ГЕРБ на кмета Хасан Азис в местния парламент обяви, че е време да му светне червена лампа за финансовото състояние на общината. От БСП пък казаха,че му е нужен оракул да гадае как ще вървят постъпленията от продажба на общинско имущество.

Докато траеше дебат по актуализация на общинския бюджет и информация за неговото изпълнение общинските съветници замеряха градоначалника с цветущи фрази. Някои от тях се забавляваха като си правеха селфи. И всичко това в присъствието на дванадесетокласници от СОУ“П.Р.Славейков“ дошли да видят как работи местния парламент.

Кметът отчете, че приходната част на бюджета възлиза на 37 227 775 лева или изпълнението е 81,93 на сто. Разходите са със 700 000 лева повече. Капиталовите разходи са 25 на сто от общата стойност на план-сметката. Неразплатените разходи са 13 866 960 лева, като 7 млн. лв.от тях са непредвидени.

Председатлят на групата съветници на БСП Милан Миланов похвали кмета, че приходите от данъци се преизпълняват. В същото време спадат приходите от продажба на общинско имущество.

Огнян Иванов от ГЕРБ разкритикува градоначалника, че мълчи за блокирането на сметките на общината, което е продължило почти половин година. Разплащаме непредвидените разходи по дългове, съдебни разходи и лихви и трупаме нови борчове, катнегоричен бе Иванов. Той посочи,че кметът е трябвало да направи актуализация на бюджета още през април, когато за първи път били блокирани сметките на общинската хазна от фирми,към които общината имала задължения.

Съветниците от опозицията посочиха, че през зимата улиците ще продължат да бъдат тъмни, заради това,че няма пари за предвидената подмяна на уличното осветление. Ще бъдат и мръсни защото към сметопочистващата фирма „Зауба“ има дълг от 3 млн. Ще има и бездомни кучета, защото няма пари за тяхното кастриране.

Градоначалникът обяви,че общината има да си прибира пари от длъжници. Сумата възлиза на 9 млн.лева. Тя е започнала съдебни процедури и съдия изпълнители вече търсят от борчлии 1 030 000 лева. Сред тях са и 7 държавни институции натрупали дълг от над 600 000 лева. Трябва да се има пред вид,че през тази финансова година по проекти в общината влязоха над 50 млн.лева,подчерта Хасан Азис.

Кметът предложи бюджетът да бъде актуализиран в приходната му част със 700 000 лева по- малко. Опозицията призова това да стане със 7 млн. лева, колкото е стойността на непредвидените разходи.

Съветниците от ДПС гласуваха предложението на кмета.Опозицията бе против.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини