ВСС ще избира шеф на Апелативния съд в София

В сряда Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да проведе за втори път избора за председател на едно от най-ключовите съдилища - Софийският апелативен съд. Кандидатите този път са двама - освен доскорошния ръководител на съда Веселин Пенгезов в конкурса ще вземе участие и изпълняващият функциите председател Стефан Гроздев.

Общото между двамата е, че освен доскорошни колеги и двамата се оказват проверявани от прокуратурата.

Срещу Пенгезов беше подновено разследване за измама с еврофондове, започнало през 2010 година, като той получи и четири обвинения няколко дни след като обяви, че ще се кандидатира за втори мандат.

Той обаче не се отказа и застана пред членовете на ВСС при първия конкурс за избор на председател. Тогава той беше единственият кандидат и ВСС очаквано не го избра.

"Защо да не може? Ще бъда отстранен, но не губя статута си на магистрат. Единствено в бележката от Националната следствена служба ще пише, че срещу мен има наказателно производство. Някъде да пише, че не мога да се кандидатирам? Нека ВСС приеме, че нямам нравствени качества. Там могат да ме ударят. Аз ще обжалвам решението пред Административния съд, пък каквото сабя покаже. Като ще си играем, да си играем. Те така и аз така. Много весело ще бъде", заяви Пенгезов малко преди да бъде отстранен от ръководната длъжност.

Стефан Гроздев стана и.д. ръководител на съда през май, след като съдебният съвет отхвърли предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев за временен ръководител на съда да бъде определена Петя Шишкова, която отговаря за Наказателното отделение. Мнозинството от съвета възприе тезата, застъпена от главния прокурор Сотир Цацаров, че и.д. трябва да бъде този магистрат, който има най-голям стаж като зам.-председател сред останалите. Това е именно Стефан Гроздев.

Наскоро обаче стана известно, че прокуратурата е подновила проверка срещу Гроздев по сигнал на Недим Генджев отпреди три години. В сигнал Генджев твърди, че съдия Гроздев е взел подкуп от 350 хил. евро. "Правен свят" припомни случая: На 20 април 2011 г. състав на Софийския апелативен съд с председател съдия Гроздев взе решение за регистриране на Мустафа Алиш Хаджи за втори мандат като главен мюфтия. Тогава пред медиите Недим Генджев обяви, че е сезирал прокуратурата и Висшия съдебен съвет по повод съдебното решение и директно обвини съдия Гроздев, че е взел 350 000 евро за регистрирането на избора. Генджев добави, че има доказателства за това и е готов да го заяви и пред прокурор, и пред съда.

Предишният състав на съвета, който е разгледал сигнала срещу Гроздев, е прекратил проверката, защото е било установено, че документът е с невярно съдържание и заради това проверката била прекратена.
Не е ясно защо и как прокурорската проверка срещу и.д. Гроздев продължава.

В становището на етичната комисия към ВСС е записано, че той притежава нравствените качества да оглави ключовия пост. Там е отбелязано още, че срещу него има още няколко прокурорски преписки през годините, но те са били прекратени.

В становището за съдия Пенгезов е отбелязано, че той не притежава необходимите нравствени качества за председател на Софийския апелативен съд.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини