Правителството гласува коледни добавки за пенсионерите

Кабинетът одобри допълнителни 50 млн. лева в бюджета на НОИ за 2014 г. за коледни добавки към пенсиите. 40 лв. ще получат 1.235 млн. възрастни с доход до 286 лв
В сумата от 286 лв. се включват сбора от пенсии, ако тя е повече от една и добавките и компенсациите към тях към месец декември.

286 лв. е определената от правителството линия на бедност.

Парите за старите хора бяха договорени вчера между премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Именно финансист номер едно на държавата обяви по-рано, че пари за коледни добавки няма да има. За тях настояваше вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Калфин каза днес, че и миналата година добавките са били диференцирани.

По-рано днес Росица Янакиева от АБВ поиска правителството да намери още 60 млн. лв., така че всички пенсионери да получат надбавки. Предложението щяло да бъде заложено в актуализацията на бюджета между първо и второ четене.

Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

С друго свое решение МС определи учителите в общински училища и детски градини да получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати. Министерският съвет предоставя по бюджетите на общини 4 289 645 лева за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от директорите на общинските детски градини, училища и обслужващи звена и на педагогическите специалисти в общинските обслужващи звена.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини