Златна ябълка от Архангел Михаил

Светията гони Дявола от небето, но за съжаление го праща на земята

Днес е 8 ноември, 312-ят ден според Грегорианския календар. До края на годината остават 53. Вчера победи Октомврийската революция, а днес празнуват милиционерите, месарите и колбасарите - все хора твърде полезни за приятели. Повод да почерпят имат и всички с имената Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милен, Милена, Емил, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Раделина, Радостин, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо. Дано сред тази страхотна гвардия има и някой ваш роднина, любим/а/ или комшия. Защото банкерът Атанас Буров може и да се възмущава, че в България от 365 дни 270 са празници, но душичката ни твърди, че още една почерпка никак не е излишна. Човек без правителство може, но без веселие и приятели е като извънпарламентарна сила. Уж е нещо, а всъщност си е едно голямо нищо. И така честито на Михаил Билалов, Мишо Белчев, Михаил Неделчев, Майкъл Джордан от "Чикаго Булс", Мигел Бедоя от "Левски" и разбира се, Микеле Плачидо от "Октопод".

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той се спуска с нож към умиращия и изтръгва душата му, а в отвъдния свят заедно със свети Петър сядат и умуват накъде да я отправят. Логично и справедливо праведните отиват в рая, а грешните - към ада. Решенията на светиите не подлежат на обжалване. По тази причина Архангел Михаил е възприеман като ангел на смъртта. Оттук идват названията, които народът му е дал: душовадник, вадидушник.

В Откровението на свети Йоан Богослов е описана битката на Светията и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон. Финалът е достоен за тържествени псалми: Драконът, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно. Лошото е, че е пратен на земята, от където вече никой не може да го изгони. Нещо повече, в XXI век той бавно и все по-сполучливо превзема душите ни и света.

Според старите книги Свети Архангел Михаил (На иврит: "Кой е като Господ") пази тялото на Моисей. Той е най-добрият приятел на Бога. С името Михаил е наричан и Исус Христос преди и след живота си на земята. Архангел означава главен ангел, воин, началник, предводител. Обикновено ликът му се намира на входа на православните храмове и е изобразен с меч и писание. Той ни подканва да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.

На празника се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника (които тази година съвпаднаха) се прави Архангелската (Рангеловската) задушница - една от най-големите през годината. Тя е в пряка връзка с представата за свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово. По външен вид и названия те повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение. Най-възрастният човек в дома разчупва погачата на кръст и изрича думите "Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!" После сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята го събира в шепи и го разпръсква навсякъде из къщата за берекет. След това стопанката разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Миков - последният спасител

Подобно на своя покровител Архангел Михаил, и Мишо Миков е боец и предводител. Но за разлика от Светията, Миковата войска едва ли е от ангели. Три години учил история, за да стане накрая юрист. Обяснението звучи така: В правото е динамиката, битката, доказването. Само че в едно мътно за страната и соцпартията време, Миков се разделя със спокойното асистенско място и потъва в дебрите на политиката. Като човек с желязна дисциплина, непреходна вярност към идеята и пословична упоритост той е идеалният партиен функционер във време, когато всичко на "Позитано" се тресе. Влезе в МВР - не че много му се искаше да стане министър, а защото така поиска партията. Тогава в знак на протест полицаите пушеха навън, а той вътре.

Това му даде пълно право да каже: Когато чуя за министерски страдания, ми се доревава, защото съм ги изпитвал. Дали след време няма да каже същото и за председателското място в Народното събрание. Защото и то си беше една мъка. Особено началото.

Днес роденият в Кула отличник на местната гимназия оглавява руините на някогашната соцармада. Ако беше толкова хубаво, нямаше да се падне на него, той е последният червен спасител, жалят го приятелите му. Петте мандата в парламента не успяха да го облекат в маркови дрехи и ефектни вратовръзки. Предпочитам това, което ме слива, а не ме отличава от улицата, казва, въпреки че от години гледа тротоарите често от прозореца на държавната лимузина.

Неделчев - екстремният професор

Точно преди двадесет и пет години днешният писател, учен, литературовед, есеист, публицист и именик проф. Михаил Неделчев захвърли перото и грейна на барикадата, разнасящ със слово синьото сияние на демокрацията. Един от най-интелигентните, експулсивни, горящи функционери на новото време бързо стана любимец на всички, за които СДС беше кауза и надежда. Червените пък бяха готови да го удавят в капка вода. Ненавиждам благоразумието, аз съм екстремна личност, казваше професорът. Колкото скоростно литературоведът изкара почти два депутатски мандата и застана на втора позиция в Радикалдемократическата партия, толкова бързо политиката го огорчи или може би обезсърчи. Той като че ли не можа да приеме подмолните игри, партийните боричкания, клиентилизма, кариеризма и всичко, което днес е отличителен белег на родната политическа класа.Тръгна си без шум, но достатъчно категорично.
Роден в центъра на София, факт, с който силно се гордее, Неделчев отново се затвори в кабинета си, за да напише повече от петнадесет книги, изследвания, есета. Аз знам, че не ставам за премиер, каза, възмутен от онези, които също не ставаха, не издържаха на изкушението. Това, което годините не промениха в някогашният бунтар, е, че душата му си остана синя. Тези, които и сега следят изявите му, виждат как той с еднакво познание говори и за Борисов, и за Яворов. Въпреки че предпочита второто.

Шамара е жертва на характера си

Мишо Шамара, Биг Ша, човекът контрапротест, гумената глава и прочие прозвища - зад тях стои Михаил Михайлов. Очаквано войнствеността на Архангел Михаил се е пренесла едно към едно върху Биг Ша. Още през 90-те той беше първият рапър, който се осмели да вулгализира езика и моментално закърми цяло поколение тинейджъри. Големият проблем на Шамара обаче е, че започва взривно всяка война, но в крайна сметка трудно успява да се пребори докрай. Въпреки че бе един от най-силните рапъри преди години, после постепенно изгуби феновете си, за сметка на основните си конкуренти от "Ъпсурт", които обединиха около себе си ценителите на тази музика. По-късно пък Шамара се превърна в съмнителен защитник на кабинета по време на летните протести през 2013-та, а да се излага по телевизиите се превърна в негов коронен номер. Рапърът в момента живее със семейството си в Америка, а последното нещо, с което се прояви, бе заявлението, че се страхува за живота си в България и че можело да го убият, ако остане тук. Явно е усвоил част от политическия речник, с който всеки през два месеца обявява на всеослушание, че е толкова важен, че му готвят покушение. Именно заради горните причини Шамара влиза в графата на онези люде, които стават жертва на собствения си и необуздан характер.

Талантливата Михаела

Михаела Филева е от малкото бг певици, които в чалгаджийски времена все пак решиха да пробият с това, което им е на сърце. Мацката със сладко лице и хитови най-вече сред тийнейджърите песни е една от най-трудолюбивите бг звезди и само на 23 години вече е постигнала немалко успехи. Всичко започва от участие в "Хит минус едно" през 2006 година, когато е поканена от автора Кирил Ампов за съводеща. През 2010 година е приета на първо място в НМА "Панчо Владигеров" в специалност "Поп и джаз пеене" в класа на Стефка Оникян. Участието й в "Х фактор" дава летящ старт на кариерата й. Големият бум дойде след песента "Опасно близки" с VenZy, която стана и едно от най-слушаните видеа в youtube изобщо. За Михаела се говори като за ужасно амбициран и деен човек, на който може да се разчита във всеки момент. Архангел Михаил със сигурност бди над любимката си, защото до момента всичко й върви по мед и масло и тя тепърва ще има да расте. Не залита по крайности, обича баланса и дисциплината. За себе си Филева казва, че е усмихната, позитивна, организирана и скромна. Това вероятно знаят само близките й, но пък онова, което е видно и за нас, е, че има безупречен стил и би могла да постигне много.

Белчев: Може би вадя душа със стихове

Белчев е баш Михаил: умее да вади душата на човека със стихове - фино и тънко, често до сълзи заради истините в тях. Кръстен е на дядо си по бащина линия. Но само е слушал за него, защото юначният българин е загинал в Първата война. Бил е чиновник в общината в Габрово. "Смел човек - от канцеларията заминава направо на бойното поле. В отпуските между битките е правил децата си", разказва Белчев. Той се брои за късметлия поради много причини. А и буквата му е 13-та в азбуката, роден е на 13 август - с Фидел Кастро, с Алфред Хичкок, с Леа Иванова...
Има няколко икони с лика на Архангел Михаил.

Сред най-стискащите за гърлото му строфи има и няколко, като че ли посветени на неговия светец.

Ще се срещаме сигурно
след години на масата,
в стаята, в същия час,
все по-близо до Ангела,
който всеки път тихичко
ще взима един от нас.

"Нещо като реплика към Архангела, но и към приятелите. Не знам дали ще празнуваме така, както сме го правили преди. Чакам правителство, което да състави правила - защото най-после искам да получа пенсията си за заслуги към културата в държавата ни. Законът е гласуван, но не може да бъде приложен", коментира известният творец.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини