Нов голям успех на школата по математика на „Славейков”

Трима ученици от школата по математика на СОУ „Петко Рачов Славейков” с ръководител Вълчо Милчев се класираха за Седмия панаир на науката и иновациите в София. Лидерът на младите кърджалийски математици Иван Герганов участва в екип с Никола Балтов от Образцова математическа гимназия в Пловдив. Кърджалиецът и пловдивчанинът са разработили иновационен проект по комбинаторика „Случайни разходки в Z”. Дванадесетокласниците от „Славейков” Николай Атанасов и Иван Иванов се класираха за конкуренцията с проекта си по геометрия „Барицентрични координати на точка спрямо педалния й триъгълник”. Събитието е насрочено за 7 ноември в столичния betahaus.
Общо 19 проекта са класирани от журито в този национален финал на науката, технологиите и иновациите. Наградите са изключително привлекателни и предопределят силната конкуренция на изявените ученици от математическите гимназии: До 3 проекта, избрани от журито, ще участват в най-големия международен конкурс за млади учени – Intel ISEF (Питсбург, Пенсилвания, САЩ), един проект ще участва в INESPO (Холандия) и един проект в Concours Jeunes scientifiques (Люксембург).
Предстоящият конкурс е втора изява за тази година на учениците от школата с ръководител Вълчо Милчев, която бе създадена преди 10 години по инициатива и замисъл на директора Милко Багдасаров. Неотдавна Иван Герганов, Николай Атанасов и Иван Иванов бяха също в София като участници в първата Ученическа научна сесия на новоучредения Ученически институт към БАН. Последните изяви са поредния факт в поредицата на уникални за България постижения. Успехи в такъв мащаб представляват едно от забележителните явления в историята на образованието в Кърджали.
От създаването на школата ученици от СОУ „Славейков” са участвали в 9 поредни години в Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика - всеки път сред призьорите. За този период класацията според общия брой отличени разработки е следната: Софийска математическа гимназия – 31, Националната природо-математическа гимназия – 16, СОУ „Петко Рачов Славейков” – 15, Математическа гимназия в Русе - 8, Образцова математическа гимназия в Пловдив - 7 и др. През тези почти десет години учениците от школата имат успешни изяви и в чужбина: в конкурси и конференции в Русия, Китай, Абу Даби, Македония, Гърция, Австрия, Кипър; в математически издания в Русия, САЩ и Канада. Всичко това е потвърждение за международното ниво на техния потенциал и подготовка.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини