Пушките и медалите на родопските бойци от Първата световна в изложба от днес

Изложба „Родопчани по фронтовете на Първата световна война“ се открие официално в залите на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ по повод Празник на Община Смолян 21 октомври и 100- годишнината от началото на Първата световна война.

Експозицията е подготвяна в продължение на половин година от уредниците Катя Сулинаджиева и Цвета Колева, обясни директорката на музея Таня Марева.

Секретарят на Община Смолян поздрави музейните работници и им пожела "да се множат експонатите и посетителите в храма на историческата ни памет". Областният управител инж.Димитър Кръстанов също поздрави музея по повод изложбата.  

Смолянчани и гостите на града ще могат да видят 65 културни ценности от фондове и колекции на РИМ, както и много ценни експонати, специално предоставени от музейната сбирка при читалище „Родопско бъдеще“ в чепеларското село Орехово. За пръв път музейната публика ще се докосне и до семейните реликви от частни колекции, свързани с военното събитие.

С исторически текстове във фотодокументалните табла е представено участието на родопчани във войната, уникални снимки, вещи, документи награди и отличия, връчвани на участници от смолянския край, които също за пръв път ще видят бял свят извън частните сбирки.

Акцент в изложбата е огнестрелното и хладното оръжие, на въоръжение в Българската армия от този период. 

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини