Пожарната готова да щурмува преспите с танк

Стамен Кръстев се гордее с МТЛБ-то си и го обявява за без алтернатива

Хасковските спасителни служби са в пълна бойна готовност за зимния сезон, като дори са мобилизирали за целта танк или по-точно - малкия брат на танка. Така нареченото МТЛБ е бронирано като танка, с вериги и със същата чудовищна проходимост. Но тежи само 7.5 тона което го прави пригодно и да плува-способност, която е тествана във военното му минало. Сега тези машини ударно се извеждат от военните структури на армията, като към момента в хасковското поделение например няма ни един БТР, макар все още да се намират МТЛБ-та.

За щастие тези машини имат приложение и в цивилния живот. Да спасяват хора. Оказва се че МТЛБ-то е абсолютно без алтернатива, когато по време на сурова зима преспи и снегонавявания откъснат планинските села от света. Случва се всяка година в Ивайловградско, Маджаровско, но също и по-наблизо Сусам, че дори и Узунджово. От всяко от тези места са пренасяни пациенти, най-често на хемодиализа, но също и жертва на травми и болести. Дори и родилки. Заради ролята си на верижна линейка от хасковския ЦСМП са им подарили медицинско оборудване, дори и комплект за израждане на родилка, начело със скалпел, медикаменти, санитария и др. Засега бебе в душното помещение за 12 пехотинеца не се е раждало, но още е пресен спомена отпреди две години когато МТЛБ-то изгазило два метра сняг от свиленградското Райкова могила до Свиленград, за да достави млада жена с контракции. Иначе бъдещата майка трябвало да ражда във всекидневната.
Пак по това време верижната машина спасявала хора от наводненията, а предната година пък плувала в големия гьол, който придошлата река Каламица превърна ГКПП Капитан Андреево. Тогава там закъсаха тирове и автобуси и хората трябваше да бъдат изкарвани с мини танка.

Освен във вода, ходи и по лед, по равно и по стръмно. Разликата е в скоростта. Дори и на пресечен терен с 15 градуса денивелация, 500-те конски сили на танковия двигател подкарват машината с 30-40 км/ч а на равно се стига до 90 км. Понеже е леко, не може да служи за извличане на заседнали камиони и тирове, но не му е работа. Верижните превозни средства нямат право да се движат по асфалт.

На критичния случай в който машината се замесила, бил през зимата на 2006-та. Тогава група хора се загубили в снежните гъсталаци на Сакар покрай свиленградското село Мустрак, разказа началникът на Спасителна дейност Стамен Кръстев. В района на бедстващите бил изпратен хелипоктер но не успял да кацне в снега. Наложило се МТЛБ-то да бие стотина километра до района, където „обикаляше като сомнамбул гората докато открие загубените“, шегуват се самите спасители.

Последната операция пък е през тази година при справяне с бежанската вълна в труднодостъпните райони на Сакар планина. От една страна машината возела граничари и полицаи към района на проникване през държавната ни граница, от друга връщала бедстващи в горите сирийци.
Най-големия експлоатационен проблем пред мини танка е липсата на обучени механик водачи. За региона това е само един-Стоян Стоянов. Бившия сержант от БА кара машината от 43 години, а при „Спасиелите“ е от 10. „Не знам какво ще правим ако се разболее. За да караш такава машина трябва специален китап, а вече в България не се обучават механик водачи“ допълни шефът му Стамен Кръстев.

Освен водач, другият дефицит е части за поддръжка и от друга страна скъпата поддръжка. Танковият двигател с мощност 500 конски сили лапа по 100 литра нафта на 100 километра, а разходът се качва на 130/100 на тежък терен. Затова машината се използва рядко и само когато ножът е опрял до кокала. Но пък е без алтернатива.

Г.Христов

Машината е в движение и пълна готовност да спасява бедстващи хора

Позволява транспорт на 12 души от бедстващи райони
На разположение на Спасителите е и супер маневрено УТВ, също за действие в труднодостъпни райони
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    15 0
    19:43, 20 окт 2014
    Ми то по-добре да се дадат парите за снегопочистването на пожарната и тя да се заеме, че с тези фирми на батко и братко тази зима пак ще трошим крайници и коли.
  • 2
    Мн
    Много неистини
    7 0
    21:24, 20 окт 2014
    Няма нищо общо с танк, нито в бронята нито в двигателя, нито в проходимостта, нито в плуването, нито във въоръжението. Това че имат вериги не ги прави еднакви или приличащи си, и някои трактори имат.
  • 3
    Am
    amjik
    4 -1
    22:19, 20 окт 2014
    на картинки е супер...да видим като зимата настипи ,какво ще направят
  • 4
    ..
    ..._1413837137
    2 0
    23:30, 20 окт 2014
    За МТ-ЛБ-то защо да няма водачи?За 5-10 часа си го усвоил на 80-90% .....
  • 5
    12
    123456li
    5 0
    08:56, 21 окт 2014
    Оказа този "Стоянов" от ГЗ да е голям специалист..........
  • 6
    Ка
    кадровик
    9 -1
    09:16, 21 окт 2014
    тоя нямали кой да го пенсионира да освободи място на млади хора стамене огледай се на огледалото бе.
Последни новини