България приключва една и започва нова мисия в Афганистан

България прекратява участието си в ISAF и се включва в операцията "Решителна подкрепа" в Афганистан от ноември, реши кабинетът.
Правителството прие да се прекрати участието на военнослужещи от въоръжените ни сили в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан от 31 декември 2014 г.

От 1 ноември с до 110 военнослужещи се включваме в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" (Resolute Support).

Миналата година стана ясно, че до 18 млн. лева на година ще са необходими за участие на България с военен контингент.

Средствата са за подготовка, разполагане и издръжка на военния контингент, обясни тогава бившият министърът на отбраната Ангел Найденов.

"Решителна подкрепа" е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Участието ни в мисията съответства на отговорностите на България като член на НАТО и е в пълно съответствие с приетата през 2011 г. Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан, обясняват от пресслужбата на Министерски съвет.

На 18 май 2006 г. българското правителство разреши изпращането на контингент за операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) в Афганистан от 15 юли до 11 декември 2006 г.
На 1 август 2006 г. България пое ръководството на най-важния инфраструктурен обект в Афганистан - летището в Кабул до 1 декември 2006 г.
Това бе първата самостоятелна мисия на българските Военновъздушни сили зад граница, които се включиха в ISAF.

След това страната ни изпрати още контингенти в Афганистан.

На 30 септември Афганистан подписа със САЩ и НАТО споразумения за поддържане на сигурността, което ще позволи на американски и натовски военни да останат в азиатската страна.

Оставаме в готовност да подкрепим финансирането на афганистанските служби по сигурността и през 2017 г., за да помогнем на страната да укрепи допълнително своите институции и да развием още политическото и практическото си сътрудничество, подчерта след подписването НАТО.

Заедно с 9800-те американци, войниците от Германия, Италия и другите натовски държава ще формират контингент от около 12 500 души.

 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини